avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical?

buna ziua,

Urmeaza sa fiu dat afara si sunt in preaviz, dar eu am o tija de scos din picior in urma unei operatii, imi pot lua medical?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 10:19, 11 Octombrie 2010
Daca intrati in concediu medical si duceti la societate certificatul, perioada de preaviz se suspenda si se continua dupa ce reveniti din medical.
Angajatorul va trebui sa faca decizia de concediere (care se inregistreaza la ITM) dupa ce efectuati preavizul, indiferent cate concedii medicale aveti.
Asa este cum a spus rocristina, as vrea sa mai adaug ca angajatorul este obligat sa va primesca medicalul.
am inteles, multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Aveti grija cu medicalul.Conform noii legislatii, daca angajatorul are suspiciuni ca v-ati luat un medical la o intelegere in prealabil cu medicul exista urmatoarele riscuri:In primele 5 zile angajatorul va poate verifica prezenta la domiciliu, in intervalele de ore stabilite in declaratia pe care va trebui s-o completati odata cu eliberarea certificatului medical.Daca nu va gaseste acasa, angajatorul are posibilitatea sa nu va plateasca certificatul. Fiind un conflict de serviciu, se vor apara si ei folosindu-se de cadrul legal in vigoare. Ulterior va fi reclamat si medicul ca v-a acordat un concediu medical cu nerespectarea legislatiei in vigoare si va primi si el o amenda.Spun asta deoarece pentru eliberarea certificatului medical este obligatoriu sa prezentati la medic o adeverinta de salariat cu mentiunea cate zile de concediu ati avut in ultimele 12 luni. Ma indoiesc ca angajatorul va fi de acord sa elibereze acea adeverinta atata timp cat sunteti in preaviz.
Daca nu sunteti lamurit cititi OUG 158/2005 cu completarile ulterioare, art 3^1, si art. 48.
ART. 3^1
Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, persoanele prevăzute la art. 1 trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) să fie prezente la domiciliu sau la adresa indicată, după caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea exercitării verificării de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Art 47
3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
#M7
Art 48
b) cele prevăzute la alin. (3), se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificarea la domiciliu a celor care se afla in concediu medical andreia85 andreia85 Mai este valabila verificarea la domiciliu pentru cei care se afla in concediu medical? (vezi toată discuția)
Contestare concediu medical gineta826 gineta826 Buna seara! In 20 februarie 2013 am intrat in concediu medical, boala obisnuita, cu probleme de sarcina, in 25 aprilie 2013 am intrat in concediu prenatal. Din ... (vezi toată discuția)
Procedura contestare cm constantin2408 constantin2408 Buna ziua, va rog sa-mi spune-ti care este procedura de contestare a unui Certificat Medical. cum se poate verifica un angajat,cum se ... (vezi toată discuția)