avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firmã în dizolvare judiciarã. Pot emite facturi?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firmã în dizolvare judiciarã. Pot emite facturi?

Bună ziua,

Dacă am firma în dizolvare judiciară pentru nedepunerea bilanțului, dar am făcut recurs și am programată înfățișarea, pot emite facturi până la judecarea cauzei?

Mulțumesc.

Iată și povestea pe lung, pentru cei interesați:
Firmă înființată în 2007, de Crăciun. Am declarat că nu am avut activitate între Crăciun și Revelion doar la Administrația Financiară. Registrul comerțului m-a somat să depun și la ei în 2010 acea declarație pentru că altfel trimit către judecătorie și-mi dizolvă firma. În somație scria că acțiunea se anulează dacă depun în termen, însă o doamnă drăguță m-a sfătuit să nu cred tot ce scrie acolo (văzuse că eu încercuisem textul). Am depus-o în termenul specificat și atât. Se pare că juristei de la Registrul Comerțului Ilfov, i-a fost ”imposibil” să verifice cine a răspuns somației și cine nu și a trimis mai departe dosarul către tribunal. Am primit notă de la tribunal să mă prezint în Mai pentru că se judecă... Nu m-am dus că aveam o călătorie programată - era chiar în primele zile din Mai www.avocatnet.ro/images/smil... .
Acum am făcut recurs, cerere de anulare sau cum se numește (mi-a făcut-o un avocat), însă înfățișarea este de abia în februarie 2011.
Eu emit în continuare facturi. Dar este legal? La Administrația Financiară Ilfov au spus că nu știu, un avocat m-a îndrumat spre Registru. La Registrul Comerțului Ilfov am dat de jurista - incompetentă care m-a sfătuit să fac recurs (făcusem deja pentru că i-a fost ei lene să-și facă treaba când trebuia). Am întrebat-o dacă pot lucra și emite facturi până la judecată și mi-a spus că nu știe. Am întrebat-o unde pot afla și a început să râdă, spunându-mi că ea nu știe. Mi-a spus că emit facturi ”pe riscul meu”.
A fost o experiență interesantă și nici nu m-am enervat, mai ales că jurista părea bună, din păcate nu profesional. Cred că are pregătirea naturală pentru a face ce trebuie ca să-și păstreze postul.

Sfârșit
Cel mai recent răspuns: inregsite , utilizator 22:36, 11 Octombrie 2010
Avem o hatarare de dizolvare pronuntata de Tribunalul Bucuresti, hotarare care fiind data in materie comercila este executorie de drept.

O firma dizolvata isi pastreaza personalitatea juridica numai pentru operatiunile lichidarii. Deci nu puteti emite facturi.

Recursul declarat de dvs nu suspenda executarea decat daca ati cerut explicit acest lucru prin cererea de recurs , situatie in care instanta va va obliga la plata unei cautiuni.

Art. 233 din Legea 31/1990
alin. 2. Din momentul dizolvarii, directorii, administratorii, respectiv directoratul nu mai pot intreprinde noi operatiuni. In caz contrar acestia sunt personal si solidar raspunzatori pentru actiunile intreprinse
alin. 3 Interdictia prevazuta la alin. 2 se aplica din ziua expirarii termenului fixat pentru durata societatii ori de la data la care dizolvarea a fost hotarata de adunarea generala sau declarata prin sentinta judecatoreasca
alin. 4 Societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru opertiunile lichidarii , pana la terminarea acesteia.

Concluzia este ca puteti emite facturi numai daca instanta investita cu judecarea recursului dispune suspendarea executarii sentintei de dizolvare.

av. Elena Bostina
Problema dumneavoastra comporta doua aspecte: Daca sentinta pe care ati atacat-o cu recurs este doar mentionata la registrul comertului, fara a se modifica starea firmei atunci puteti fara probleme sa emiteti facturi. Daca sentinta a ramas irevocabila, iar la registrul comertului starea firmei este,, dizolvare" trebuie sa urmati sfatul oferit mai sus. SUCCES!
Va multumesc amandurora pentru raspunsurile rapide si documentate.
Pe site-ul RECOM OnLine, in coloana Stare firma scrie ”Dizolvare judiciara cf. art. 237 din Legea 31/1990”.
- Cum imi dau seama daca sentinta este irevocabila? Recursul mi l-au primit la tribunal.
- Nu mai pot emite facturi, dar ce fac cu facturile deja emise?
- Taxe mai trebuie sa platesc? Declaratiile le-am depus deja.
Unde sunt informatiile acestea in Legea 31/1990, ca eu nu le-am gasit.

Va respect pentru munca și timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie tabel creante elenadeverde elenadeverde In urma intocmirii tabelului de creante de catre lichidator pentru o societate care a intrat in insolvent si faliment prin procedura simplificata mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Societate comerciala activa sau inchisa? sbgkd sbgkd Buna... Detin o societate comerciala din 1995,in anul 1998 a-m depus o cerere la finante ptr. inchidere temporara,ulterior a aparut problema cu marirea ... (vezi toată discuția)
Lichidare firma coriand coriand Buna ziua,situatia este urmatoarea: La data de 12.06.2006 Oficiul Registrului Comertului cheama in judecata firma in vederea dizolvarii,in baza legii ... (vezi toată discuția)