avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri din salariu

buna ziua,lucrez la o banca si am si eu o intrebare legata de salar.acum 4 luni,la locul de munca,pe unele persoane ne-au pus sa semnam un act prin care ,daca nu atingem niste indicatori in fiecare luna ,ni se retine din salar intre 3 si 10 %.mentionez ca am salarul brut 755 lei.este legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 13 Octombrie 2010
Buna ziua !
Nu stiu ce ati semnat si mai ales de ce ati semnat , actul respectiv este un act aditional la CIM ?
Se pot face retineri din salariu conform art. 264 (1) din Codul muncii:
"Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%"

Insa trebuie efectuata cercetarea disciplinara pentru a aplica acea sanctiune , altfel decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.
nu este vorba de o abatere disciplinara.este vorba despre un act care mi s-a pus in fata si mi s-a spus sa-l semnez pentru ca oricum mie nu o sa mi se poata retine din salar fiindca am salariul minim pe economie si in mana iau 486 lei(720 lei brut am vazut acum pe fluturas).l-am semnat,linistita fiind ca nu ma afecteaza,dar dupa prima luna am vazut ca i-au mai putini bani.am intrebat contabila si mi-a spus ca am cu 1 leu mai mult decat minimul pe economie si din cauza asta mi se retine.intrebarea mea care este,cat timp pot retine din salar?
banc anna a scris:

nu este vorba de o abatere disciplinara.este vorba despre un act care mi s-a pus in fata si mi s-a spus sa-l semnez pentru ca oricum mie nu o sa mi se poata retine din salar fiindca am salariul minim pe economie si in mana iau 486 lei(720 lei brut am vazut acum pe fluturas).l-am semnat,linistita fiind ca nu ma afecteaza,dar dupa prima luna am vazut ca i-au mai putini bani.am intrebat contabila si mi-a spus ca am cu 1 leu mai mult decat minimul pe economie si din cauza asta mi se retine.intrebarea mea care este,cat timp pot retine din salar?

1. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este de 600 lei .
2. dati mai multe detalii despre actul pe care l-ati semnat , care este baza legala a acestuia ( care rezulta din cuprunsul actului respectiv ) .

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate, spor de vechime, salariu Kiss Raluca Kiss Raluca Buna ziua, 1. Daca in contractul individual de munca sau in ROI apare clauza de confidentialitate a salariului ( salariatului ii este interzis sa isi spuna ... (vezi toată discuția)
Salariul minim alonso_first_one alonso_first_one Daca salariul minim este de 540 ron, poate cineva sa ia 500 ron+1% din incasari?dar daca pe contract apare salariul minim pe economie si de fapt acesti bani nu ... (vezi toată discuția)
Reducere salariu de baza Monica H. Monica H. cum pot reduce salariul de baza al unui salariat? (vezi toată discuția)