avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim

Daca salariul minim este de 540 ron, poate cineva sa ia 500 ron+1% din incasari?dar daca pe contract apare salariul minim pe economie si de fapt acesti bani nu sunt incasati de salariat ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:49, 16 Martie 2009
Incepand cu 01.01.2009 salariul minim brut pe economie este de 600 lei pentru un program de 8 ore pe zi. Angajatorul este obligat sa acorde acesrt salariu. Orice retinere salariala se face fie prin decizie de sanctionare in cazul in care diminuarea este ca urmare a unei sanctiuni disciplinare, fie prin hotarare a instantei in celelalte cazuri.
Daca nu va este achitat salariul negociat atunci aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul.
Daca nu ati semnat in 2009 un ACT ADITIONAL e cazul sa faceti sesizare la ITM salariul minim pe economie fiind 600 RON,
in cazuri extreme puteti demisiona in baza art 79(8).

Pe fluturasii de salariu ce suma este trecuta? Ati semnat de fiecare data cand ati primit banii?
In completarea celor spuse da colegii mei va redau prevederile din Codul muncii referitoare la problema dvs.:

CAPITOLUL II
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata

Art. 159. - (1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim pe economie marianna marianna o societate cu apital privat este obligata sa acorde salariatilor sai, minim salariul minim pe economie, sau nu? care este cadrul legal care prevede ... (vezi toată discuția)
Garantare la plata salariu minim freenicos freenicos societatea la care lucrez a trecut salariatii in unele luni cu cate 6 ore in cate 2 saptamani din luna......rezultand astfel un salariu brut lunar mai mic ... (vezi toată discuția)
Salar minim pentru angajatii la privati mamaleone mamaleone Ma intereseaza daca exista vreo reglementare, in aceasta tara, pentru salarul minim care trebuie platit de un angajator privat, pentru o activitate de 8 ore ... (vezi toată discuția)