avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce valoare juridica are un contract de locatiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce valoare juridica are un contract de locatiune?

Contractul este incheiat intre proprietar si chirias prin intermediul unei agentii imobiliare, nu este legalizat de un notar.
Ma intereseaza sa stiu daca isi produce efectele juridice si poate fi invocat in instanta.
Eu sunt locatarul.
Va multumesc si astept un raspuns cat mai urgent intrucat problema mea nu spuporta amanare din cauza conzecintelor.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:29, 12 Octombrie 2010
Nu are importanta daca este sau nu legalizat de notar! Nici nu exista aceasta obligatie a partilor(autentificarea contractului de locatiune la notariat).
Important este ca are valoare juridica!
B-)
Daca poarta semnaturile partilor contractante poate fi invocat in instanta. Care e aportul agentiei la incheierea contractului?
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Razvan Ditescu, Consilier juridic
Agentia a mediat inchirierea prin negocierea valorii chiriei, prin explicarea drepturilor si obligatiilor fiecarei parti, drepturi si obligatii prevazute in contractul pe care aceasta l-a propus.
Nu exista in contract clauze care fac referiri la agentie.
Contractul de locatiune astfel semnat de catre dvs , partile, are valoare juridica, mai ales in masura in care, odata stabilit cuantumul chiriei, el obliga proprietarul la a-l inregistra la administratia financiara pentru plata impozitului .Evident ca poate fi invocat in instanta de judecata.
Contractul de inchiriere, incheiat in forma consensuala, este valabil ,reprezinta legea partilor , conform adagiului pacta sunt servanda.
Nu are relevanta daca acesta a fost inregistrat la Administratia Financiara, intrucat aceasta obligatie incumba proprietarului, in vederea platii impozitului, obligatie ce trebuie indeplinita in termen de 15 zile de la perfectarea contractului .

Asadar, instanta de judecata , in functie de continutul acestuia, va solutiona un eventual diferend .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum inchei un contract de inchiriere si ce urmeaza ContSters115447 ContSters115447 am infiintat o firma si urmeaza sa inchiriez un spatiu comercial .Doresc sa stiu daca se incheie la notar ,unde se declara pe urma de mine ,asociat unic sau de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament cu mandatar costinliviu costinliviu doresc sa inchiriez un apartament in bucuresti, insa am unele dificultati! proprietarul este plecat in strainatate, are mandatar insa acesta nu domiciliaza in ... (vezi toată discuția)
Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)