avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat costa actionarea in judecata a unui restantier?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat costa actionarea in judecata a unui restantier?

Buna ziua.
La noi in bloc sunt in jur de 15 restantieri iar suma totala se ridica la aproximativ 40.000 RON. 2 dintre ei au sume destul de mari in jur de 10.000 RON. In urma discutiei cu administratorul si cu comitetul, am hotarat actionarea in judecata a tuturor restantierilor conform legii(cei care au restante mai mari de 3 luni). Administratorul blocului a discutat cu un avocat al carui onorariu este de 500 RON per restantier neavand nici o alta pretentie (x% din suma recuperata). Comitetului si mie onorariul cerut de el ni se pare cam mare (500x15=7500 RON) blocul neavand in acest moment acea suma disponibila. Acuma intrebarile mele sunt urmatoarele:
Vreau sa precizez ca blocul se afla in bucuresti
Cum vi se pare suma per restantier ? mare mica?
Cunoasteti pe cineva care are un onorariu mai mic? Daca da va rog PM sau mail la presedinte_bloc@yahoo.com.
In cat timp credeti ca se vor recupera banii de la restantieri?
Este o problema mare ca blocul nu are cenzor?
Avand in vedere ca am incercat ca ma uit la profilele consultantilor acestui site dar nu am gasit exact persoanele care se ocupa cu procese intentate restantierilor va rog daca exista persoane interesate sa se ocupe de recuperarea acestor datorii sa imi trimita PM sau mail la presedinte_bloc@yahoo.com cu intrebari suplimentare, onorariul dorit si un numar de telefon unde poate fi contactat.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:16, 13 Octombrie 2010
Buna seara,

Dupa cate inteleg sunteti presedinta blocului si aveti administrator. Sub acoperirea asociatiei de locatari actionati in instanta pe cei rau platnici si evitati alte cheltuieli. Desemnati un mandatar care sa se ocupe in numele asociatiei de acest caz, cu plata .
Este o problema ca nu aveti cenzor.
Onorariul de 500 lei/proces este mic. Dar nu rezolvati totul la gramada ca nu este posibil. Rezolvati fiecare caz in parte. Avocatul nu are cum sa intenteze un singur proces impotriva tuturor restantierilor. Trebuie deschis proces separat cu fiecare restantier.
Actionati in instanta mai intai pe cel care are datoria cea mai mare si va costa doar 500 lei onorariul avocatului asa cum ati spus. Poate ca 500 lei are asociatia luna aceasta. Luna viitoare mai deschideti un proces cu al 2-lea mare restantier. Luna a 3-a cu urmatorul. Intre timp primul va primi citatie si faceti public acest lucru. Se vor "sensibiliza" atat cei actionati in instanta dar si cei inca neactionati si poate vor veni la asociatie sa achite debitele.
Dar inainte de toate trimiteti tuturor restantierilor cate o notificare facuta de presedinte si administrator. Expediati-o prin posta cu confirmare de primire. Va costa doar 4 lei/scrisoare, suma pe care o adaugati in lista de pplata pe numele fiecarui notificat. Dati-le termen de 10 zile sa-si achite debitele atentionandu-i ca la expirarea acestui termen o sa-i actionati in instanta. O sa aveti o dovada in instanta ca ati incercat si asa sa recuperati debitele, ca au luat la cunostinta. Dar poate ca o parte din ei vor veni si vor plati fara a mai ajunge cu ei in instanta.
Nu va cere nimeni in instanta sa aveti cenzor. Daca restantierii vor solicita efectuatrea unei expertize, instanta va desemna un expert contabil care va veni la asociatie, unde pe baza documentelor si explicatiilor administratorului si presedintelui va intocmi raportul de expertiza. Acest raport poate sa evidentieze ca sumele solicitate de asociatie sunt corecte sau poate stabili alta suma de plata, dar oricum va stabili in sarcina restantierilor cotele restante, penalizarile, fondurile...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri actionare in instanta rau platnici intretinere randra51 randra51 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc in care cel putin 3 proprietari au datorii la intretinere mai mari de 5000 de lei/fiecare. Ca urmare a acestor datorii, au ... (vezi toată discuția)
Actionare in instanta restantieri Bogdan212 Bogdan212 Buna ziua , Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai ... (vezi toată discuția)
Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)