avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general renovare imobil pers. fizica/juridica ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

renovare imobil pers. fizica/juridica ?

Buna ziua,

Am urmatoarea intrebare pentru d-voastra:
detin un imobil - persoana fizica. Doresc renovarea acestuia si transformarea lui intr-o cladire de birouri cu spatii comerciale la parter. Pentru asta voi avea nevoie, cel mai probabil, de un credit bancar. Care este cea mai buna forma fiscala pentru a face acest lucru?
Pana acum stiu 2 variante:
- trecea imobilului pe un srl
- contract de comodat intre mine si srl-ul care va face lucrarea.

Va multumesc,
Cosmin
Cel mai recent răspuns: kozmo , utilizator 10:18, 14 Octombrie 2010
Contract de comodat.
Birourile vor fi inchiriate dupa renovare de d-voastra persoana fizica detinatoare a imobilului, sau le va inchiria firma(daca le va inchiria firma, in baza a ce act are acest drept, pt ca un simplu contract de comodat nu da acest drept de subinchiriere)? Atentie la implicatiile fiscale, daca incheiati contract de comodat, in care stipulati ca firma care ia in comodat imobilul are dreptul sa faca aceste renovari pe cheltuiala ei, se pune problema acestor chetuieli, cum demonstrati ca acestea sunt facute in scopul desfasurarii de activitati generatoare de venituri pt. aceasta firma, daca imobilul a caror spatii/birouri renovate pe banii societatii vor fi inchiriate de catre d-voastra persoana fizica... Cel mai corect ar fi ca d-voastra persoana fizica sa faceti contract de inchiriere a acestui imobil catre firma, in care sa fie specificat clar ca aceasta are dreptul sa renoveze imobilul si apoi sa reinchirieze spatiile/birourile renovate. Contractul intre d-voastra persoana fizica si societate va sfatuiesc sa il inregistrati la fisc, iar chiria inscrisa care va fi platita de catre societate sa fie cat de cat la nivelul pietei (ca sa nu aveti probleme tot cu fiscul deoarece banuiesc ca sunteti asociat in acel SRL). De asemenea societatea va face o modernizare/renovare de imobil nu doar niste simple reparatii, adica schimbati prin aceste lucrari parametrii functionali cladirii si mariti valoare de piata a acesteia, aceste cheltuieli vor fi deduse de catre SRL prin amortizare pe perioada contractului de inchiriere dupa finalizarea lucrarilor de renovare, nu direct pe cheltuieli. Daca nu va este clar va rog intrebati si incerc sa va lamuresc! :)
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
Andreea Voicila, Contabil
Va multumesc pentru raspunsuri.
Dna Andreea, ma bucur sa vad ca solutia pe care o banuiam eu este posibila: contract de inchiriere (pe o perioada de 10 ani minim) intre mine si SRL prin care SRL-ul poate renova si apoi subinchiria. Lucrarile vor fi de amploare (reconsolidare, recompartimentare, mansardare, schimbare destinatie) iar o parte din cheltuieli vor trece pe amortizare (e normal).

Chiria dintre SRL si PF va fi la nivelul pietei, de fapt aici am o nelamurire. Daca SRL-ul va obtine, dupa renovare, din contractele de subinchiriere, o suma "S" cum este mai bine sa obtin o impozitare optima a asupra acestei sume?
- Daca scot prin PF am impozit 16%;
- Ce ramane pe SRL am 16% pe profit si dividende inca 16 (sau 10)%, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract chirie (+comodat) intre persoane fizice -> sediu social societate platitoare tva StefanR StefanR Buna ziua, In vederea infiintarii unui SRL-D am inchiriat un spatiu intr-o cladire de birouri. In contract este prevazut faptul ca este cladire de birouri, ... (vezi toată discuția)
Modernizare spatiu BEATRICEM BEATRICEM O societate comerciala cu obiect de activitate comert, functioneaza intr-un spatiu pentru care are incheiat un contract de comodat cu o persoana fizica pe o ... (vezi toată discuția)
Transmiterea fara plata a dreptului de exploatare prin inchiriere RRotaru RRotaru In cazul unui imobil ce trebuie renovat, propietate a unei persoane fizice (PF), sub ce forma poate fi transmis dreptul de exploatare prin inchiriere a ... (vezi toată discuția)