avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalcularea pensiei anticipate partiale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalcularea pensiei anticipate partiale

buna seara!
pensia anticipata parţial se recalculează la împlinirea vârstei standard prin eliminarea diminuării şi adăugarea anilor de facultate? ªtiu că momentan sunt blocate pensionările anticipate dar am întrebat pentru că mama mea cred că ar putea anul viitor să se pensioneze anticipat partial şi o colegă i-a spus că va rămâne cu pensia diminuată toată viaţa. Colega respectivă susţine că ei aşa i s-a spus la un cabinet de consultanţă pentru pensii.
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:48, 13 Octombrie 2010
1. Din Legea 19/2000:

Art.50...
(2) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2.
2. Art. 52. - Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.

2. Chiar daca de la 01.01.2011 va intra in vigoare noua lege a pensiilor cele de mai sus raman valabile.

3. Asta inseamna ca pensia se calculeaza normal dupa care se aplica diminuarea legala. La data indeplinirii conditiilor pentru pensia de limita de varsta se face, din oficiu, recalcularea si se adauga diminuarea initiala.

4. Colega aceea ori n-a inteles ori a vorbit cu cineva incompetent in materie.

va multemesc pentru raspuns!
as mai avea o intrebare. mi-a mai spus cineva ca daca un profesor (femeie) se pensioneaza anticipat partial cu 5 ani mai repede fata de vârsta standard si are 25 de ani vechime in invatamant atunci diminuarea pensiei se aplica inmultind procentul lunar de diminuare nu cu 60 de luni (5 ani) cu doar cu 24 (doi ani) dat fiind faptul ca profesorii beneficiaza de reducerea varstei standard cu 3 ani. este adevarat? si daca da, acest lucru ramane valabil si dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor si a noii legi a educatiei nationale?
multumesc anticipat!
1. Asa este, potrivit art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."
2. Noua lege a pensiilor abroga aceasta prevedere.
tudorvaleriu a scris:

1. Asa este, potrivit art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."
2. Noua lege a pensiilor abroga aceasta prevedere.


aceasta prevedere era inclusa in statutul personalului didactic si nu in legea pensiilor. asadar, daca ea se regeseste si in noua lege a educatiei, este totusi abrogata de noua lege a pensiilor? va intreb pt ca am gasit totusi aceasta prevedere in proiectul noii legi a educatiei si in plus in noua lege a pensiilor se specifica ca se abroga 2 articole din statutul personalului didactic (cel in vigoare acum, nu cel din noua lege a educatiei) dar nici unul dintre ele nu se referea la pensionarea cu 3 ani mai repede
va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
andra carola, utilizator
Legea privind sistemul unitar de pensii publice abroga art. 127, alin. (3) si art. 130 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. O lege care nu a intrat in vigoare (cea a pensiilor) nu poate abroga o prevedere din alt act normativ care inca nu a intrat in vigoare (legea educatiei). E absolut imposibil.

anda carola a scris:
(...) in noua lege a pensiilor se specifica ca se abroga 2 articole din statutul personalului didactic (cel in vigoare acum, nu cel din noua lege a educatiei) dar nici unul dintre ele nu se referea la pensionarea cu 3 ani mai repede

Cum niciunul nu se referea la pensionarea cu 3 ani mai devreme? A citat domnul Tudor art. 127, alin. (3) in mesajul pe care l-a scris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare in baza unor prevederi speciale segovia_48 segovia_48 Noua Lege a educaţiei, promulgată de preşedintele Traian Băsescu marţi, 4 ianuarie, va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul ... (vezi toată discuția)
Iesire la pensie anticipat doru anghel doru anghel 1) As vrea sa stiu [b]cand poate iesi la pensie anticipat (partial) fratele meu nascut in 11 mai1952. Face 35 de ani de contributie in toamna 2011 [/b]prin ... (vezi toată discuția)
Derogare legea pensiilor 19/2000 octavdodo octavdodo Legea 128 din 12.07.1997 prevede : TITLUL VII: Pensionarea personalului didactic art 127 (3) ”Personalul didactic poate fi pensionat la cerere, cu ... (vezi toată discuția)