Am un contract autentic de vanzare cumparare in baza caruia am instrainat un apartament. Cumparatorul a platit un avans de 30% din pret si apoi avea de platit restul in rate egale. Evident ca nu a mai platit si acum trebuie sa il scot din apartament. In contract este trecut un pact comisoriu de gard IV. Trebuie actiune in evacuare sau pot sa merg la un executor judecatoresc care va rezolva treaba pentru mine? Multumesc
Pur si simplu pentru ca acel contract nu este titlu executoriu, indiferent ce se stipuleaza in el. Intr-un contract partile pot stipula orice si executa tot ...orice!B-) Singura care poate constata atat legalitatea stipulatiilor cat si a executarii obligatiilor si existenta intocmai a dreptului pretins este instanta. Aceasta este explicatia simpla de principiu. Oricum si daca veti incerca o executare prin executor pe baza acelui contract, tot in instanta veti ajunge, chiar si numai ca urmare a apararii celui executat prin contestatia la executare, pe care o va introduce ...exact in instanta!:D Si unde va aduce propriile aparari si probe in sustinerea punctului sau de vedere (ceea ce va face cu siguranta si intr-o actiune in evacuare...). Oricum cred ca fiind vorba de un contract cu executare succesiva, va trebui sa cereti rezolutiunea vanzarii pe motivul neplatii pretului (cu necesitatea unei notificari anterioare) si in baza acesteia evacuarea. Dar multe aspecte depind in acest sens si de stipulatiile si clauzele din contract.
Buna seara! Trebuie sa introduceti o actiune in rezolutiune a contractului prin care sa cereti evacuarea. Cu hotararea judecatoreasca mergeti la executor si il scoateti afara. Aceasta e cea mai scurta si sigura cale. Teoretic ar trebui sa-l scoateti afara si direct cu executorul avand in vedere pactul comisoriu. Va face contestatie la executare si riscati sa pierdeti mai mult timp decat in prima varianta. Mult succes!