avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare?

As dori sa stiu daca exista o lista cu bolile cronice pt pensionare.In caz ca nu exista,as dori sa aflu daca epilepsia intra in categoria bolilor cronice pt pensionare pe caz de boala.Multumec mult.
Cel mai recent răspuns: cjboy3400 , utilizator 15:02, 25 Octombrie 2010
Stimata Pisi tot nu suntem pe aceeasi lungime de unda.

Sa le luam pe rand.
Cum sa aiba importanta gradul de invaliditate la comisia de expertiza. Tocmai comisia de expertiza il stabileste.
Din ce stiu persoane cu grad de invaliditate III mai pot sa lucreze 4 ore pe zi, celelalte categorii nu. Mai departe, spre exemplu, ce relevanta are ca o persoana se pensioneaza cu grad de invaliditate 1 iar alta cu 2 ?? Din ce-ati spus nu are efect in calculul pensiei. deci deduc ca este doar o clasificare fara importanta.

Apoi, normal ca in calculul pensiei de iau in considerare numarul de ani cotitati.

Insa, ma intreb, de ce la o persoana pensionata pe caz de boala, sau anticipat, cand ajunge sa indeplineasca conditiile de pensionare pt varsta stadard, face alt dosar ? Si se recalculeaza pensia, urmand a primi pensia care are cuantumul mai mare. ( aceste sunt auzite din popor, insa totusi sunt adevarate).
Deci si prin urmare conteaza tipul de pensie la calculul acesteia. Dar cum ?

Sau, referitor la stagiul de cotizare. Te pensionezi la varsta standard. Ai un stagiu de cotizare(mai mare decat limita minima pentru altfel nu ai cum). Conteaza daca acel stagiu de cotizare e complet sau nu ? Logica m-a face sa cred ca da, pentru ca altfel nici nu ar fi fost inventat de legiuitor. Insa cum conteaza ?

Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
Eu cred ca am scris destul de clar ca, gradul de invaliditate are relevanta, evident la comisia de expertiza, pentru a stabili daca va pensioneaza sau mai aveti drept de munca, un sfert sau jumate de norma.

Si evident, ca la implinirea varstei standard de pensionare se va face o cerere catre Oficiul de Pensii si se va recalcula cuantumul acesteia.

Pentru mai multe lamuriri luati Legea 19 a pensiilor si cititi-o pe indelete.:rtfm:
@grandanat

Incadrarea in grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul comisiilor teritoriale de expertiza medicala. Comisiile de expertiza medicala sunt structuri fara personalitate juridica in subordinea caselor teritoriale de pensii. Prin ce se caracterizeaza gradele I, II si III de invaliditate, puteti citi la art. 54 din Legea nr. 19/2000. In baza deciziilor de incadrare in grad de invaliditate emise de comisiile de expertiza medicala, casele de pensii emit decizii de pensie de invaliditate gradul I, II sau III.

La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate (asta este regula, dar exista si alte situatii reglementate la art. 59 si art. 60 din Legea nr. 19/2000). Pentru stagiul potential acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Stagiul complet de cotizare este un stagiu fix, prevazut de lege, in functie de data nasterii asiguratului, stagiul realizat de cotizare reprezinta, de regula, vechimea totala in munca.

Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, trebuie sa fi realizat stagiul complet de cotizare. Pentru a beneficia de pensie anticipata 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, trebuie sa fi depasit cu 10 ani stagiul complet de cotizare. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, trebuie sa fi indeplinit varsta standard de pensionare si sa fi realizat stagiul minim de cotizare. In mod evident, stagiul minim de cotizare este mult mai mic decat stagiul complet de cotizare, de regula jumatate din cel complet. Stagiul partial de cotizare nu exista.

Cand o persoana indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta nu face un alt dosar, ci face o cerere. De ce? Pentru ca asa prevede Legea nr. 19/2000. Numai in cazul in care pensia de urmas sau cea de invaliditate sunt mai mari decat pensia pentru limita de varsta, se mentin in plata celelalte doua categorii de pensie, potrivit art. 64 si art. 74 din Legea nr. 19/2000 (nu amestecam si pensiile anticipate aici, nu exista prevedere legala).


Pisi Mia a scris:
Pentru mai multe lamuriri luati Legea 19 a pensiilor si cititi-o pe indelete. :rtfm:

Mult succes si dvs. ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
da exista am postat-o la documente,vezi sectiunea documente utile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala, revizuire medicala cornelia radoi cornelia radoi buna ziua!as dori sa-mi raspundeti si mie,va rog frumos la cateva intrebari.este vorba despre mama mea in varsta de 55 ani care este pensionata din 2001 pe caz ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensie de boala la pensie pentru munca depusa roby lukas roby lukas Buna ziua. Sunt nascut la 01.03.1949 si din aprilie 2008 sunt pensionar de boala gr.1. Doresc sa trec la pensia pentru munca depusa si sa aflu daca: 1) in ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate magnifiq magnifiq Buna ziua! am si eu o intrebare: Tatal meu este pensionat pe caz de boala de grad I incepand din SEP 2009,la data ivirii bolii avea cotizati 33 de ani din ... (vezi toată discuția)