avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala, revizuire medicala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala, revizuire medicala

buna ziua!as dori sa-mi raspundeti si mie,va rog frumos la cateva intrebari.este vorba despre mama mea in varsta de 55 ani care este pensionata din 2001 pe caz de boala cu gradul II incapacitate de munca.la data pensionarii avea 24 de ani in munca si acum doi ani i s-a schimbat gradul de incapacitate de la III la II.am dori sa stim daca indeplineste conditiile pt o pensionare anticipata sau pt o pensie definitiva pana la pensionarea anticipata deoarece ii erste f greu sa se prezinte anual la comisia de expertiza(nu se poate deplasa singura).mai pot sa adaug ca are 4 copii.multumesc pt.timpul acordat si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:12, 12 Noiembrie 2010
De la pensie de invaliditate nu se poate trece decat la pensie pentru limita de varsta, nu la categoriile de pensie anticipata / anticipata partiala. Oricum, mama dvs. nu poate beneficia de pensie anticipata partiala intrucat nu indeplineste, cumulativ, urmatoarele doua conditii: varsta de 55 de ani si stegiul complet de cotizare de 30 de ani.

In privinta pensiei "definitive", va referiti la revizuirea medicala periodica. Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
1. prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca. Indeplinirea acestei conditii o constata medicul de la comisia de expertiza medicala, emitand o decizie in acest sens.

2. au implinit varstele prevazute de lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. In cazul mamei dvs. si potrivit Legii nr. 19/2000, varsta standard de pensionare este de 60 de ani. Deci mama dvs. nu indeplineste aceasta conditie.

3. au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare. Mama dvs. nu indeplineste aceasta conditie intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

Perioada in care mama dvs. beneficiaza de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare? adrianaboneas adrianaboneas Mama este pensionata medical din 2000, dupa 23 de ani si 4 luni de serviciu. La ora actuala are 53 de ani si o data pe an merge la comisia de expertiza ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate silviappp silviappp Sunt pensionar de invaliditate gradul 2 din mai 2001,am implinit pe 26 noiembrie 2013 55 de ani si conform legii 263\\2010 se poate iesi la pensie fara ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - nerevizuibil anamaria30 anamaria30 buna ziua!mama mea este pensionata pe caz de boala,revizuibila,cu acord de munca 4 ore.initial stia ca la anul va obtine pensie definitiva,dar acum i-au spus ... (vezi toată discuția)