avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... varsta pensionare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

varsta pensionare?

Mama este pensionata medical din 2000, dupa 23 de ani si 4 luni de serviciu. La ora actuala are 53 de ani si o data pe an merge la comisia de expertiza medicala. As dori sa stiu cand va fi pensionata fara revizuire medicala (sa nu mai mearga la comisie)?
Cand poate trece la pensie de varsta, fiind nascuta in august 1956?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:47, 28 Ianuarie 2010
Va beneficia de ensie pentru limita de varsta incepand cu august 2016, respectiv la implinirea varstei de 60 ani. se putea pensiona anticipat la implinirea varstei de 55 de ani daca realiza un stagiu complet de cotizare.
elyababau a scris:

Va beneficia de ensie pentru limita de varsta incepand cu august 2016, respectiv la implinirea varstei de 60 ani. se putea pensiona anticipat la implinirea varstei de 55 de ani daca realiza un stagiu complet de cotizare.


Va multumesc pentru raspuns! Dar sa inteleg ca pana in 2016 ar trebui sa se prezinte anual la comisia de expertiza medicala?
Comisia de expertiza medicala hotaraste daca incapacitatea de munca este permanenta sau nu, desi dupa 10 ani ar trebuie sa se hotarasca.
Persoanele care nu sunt supuse revizuirii medicale periodice sunt prevazute la art. 62, alin. (7) din Legea nr. 19/2000. Tot comisia de expertiza medicala hotaraste daca sunt intrunite conditiile prevazute la alineatul 7 al art. 62.

Art. 62
(7) Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta;
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradul 2 de handicap bitter bitter Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul II cu revizuire anuala. de asemeni ea mai beneficiaza si de indemnizatie de handicap gradul II definitiv. Poate ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate revizuibila n1a9t5a6 n1a9t5a6 buna ziua.sunt nascuta in ianuarie 1956,stagiu de cotizare 31 ani . sunt pensionata gradul ii de invaliditate si trebuie sa merg la revizie la comisia de ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie limita varsta. colceriumari-bv colceriumari-bv Buna ziua! Sunt nascut in 10.04.1953 cu un stagiu de cotizare de: - 25 ani 11 luni 21 de zile in conditii normale de munca - din 23.03.1999 sunt in ... (vezi toată discuția)