avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturile parintesti

buna, vreau sa va intreb cum se poate efectua o decadere din drepturile parintesti a unui tata care nu si-a vazut copilul decat la nastere si atat, copilul are acum 3 luni, nu a primit nici un cadou nici un semn de viata de la tata. Multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 18:55, 18 Octombrie 2010
acesta nu este un motiv de decadere din drepturile parintesti.
Sunteti casatorita cu tatal copilului? Daca da, puteti sa il dati in judecata pentru pensie de intretinere.
Daca nu sunteti casatorita cu tatal copilului, acesta si-a recunoscut copilul la nastere? Daca da, la fel il puteti da in judecata pentru pensie.
Daca nu sunteti casatorita cu tatal copilului si acesta nu si-a recunoscut copilul, il puteti da in judecata in vederea stabilirii paternitatii si apoi sa solicitati pensie de intretinere.
Buna, sunt casatorita cu tatal copilului care a parasit si domiciliul fiind plecat in Spania. Domnu ma ameninta ca imi ia si copilul. Defapt eu nu mai vreau nimic de la el si vreau sa ne lase in pace.
Multumesc mult de raspuns


Va rog sa-mi spuneti, daca motivul enuntat de melinda nu este unul intemeiat ptr a-l decadea pe tatal copilului din drepturile parintesti, atunci care ar fi cele intemeiate ptr a incepe o astfel de actiune?

va multumesc!
Cererea pentru decadere trebuie facuta in urma unei anchete, de un reprezentant al autoritatii tutelare.

“…daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului sunt neglijate…
Cererea nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor. Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei. Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare. Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale cu minorul.”

Plecarea tatalui de acasa nu "se incadreaza"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parentale elkahlout_roxana elkahlout_roxana neplata pensiei alimentare e sau nu motiv de decadere din drepturile parintesti ale tatalui??? tot incerc sa aflu si nu reusesc ce anume il decade pe tata din ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti cornelia_antonia cornelia_antonia buna ziua! numele meu este cornelia! eu am trait in concubinaj cu un om care de cativa ani este la inchisoare. de cand am nascut copilul recunoscut de el ... (vezi toată discuția)
Dacadere din drepturi maryapopescu maryapopescu buna ziua, am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)