buna, sunt Carmen si am o nelamurire. Tatal meu, in varsta de 64 ani a decedat in urma cu o saptamana, fiind bolnav de cancer. Inainte cu aproape 2 luni s-a hotarat sa divorteze de mama, parintii mei fiind despartiti in fapt de 25 ani. A inaintat actiunea de divort, dar la prima infatisare, fiind in stare grava la spital, nu s-a prezentat la proces.
Dupa 2 saptamani a decedat. Am aflat ulterior ca, fiind in spital a chemat un avocat si l-a imputernicit printr-un notar sa continue procesul.
Nu stiu ce contine acel act, iar intrebarea mea este: se poate imputernici un avocat sa-l reprezinte si dupa moarte? Se poate incheia divortul si dupa moartea lui?
Desi mandatul avocatului nu inceteaza la decesul mandantului ( ca in dreptul comun) in procesul de divort ( care este o act. personala) nu mai este valabil.
Nu se pronunta divortul fata de o persoana decedata.
De altfel parata ce treaba are decat sa aduca la dosar certificatul de deces?
Casatoria nu mai poate fi desfacuta prin divort, in momentul in care, unul dintre soti a decedat, chiar daca procesul este pe rolul instantei de judecata competente material si teritorial. In mod evident, nu mai are importanta ce cuprinde actul acela facut de notar, numai daca nu mai cuprinde si alte clauze care isi produc efectul juridic, mortis causa, adica este un testament autentic.
Procesul nu mai poate continua.
Casatoria a incetat prin decesul tatalui dvs.
Conform prevederilor art. 37 din Codul familiei casatoria inceteaza prin moartea unuia dintre soti sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre ei.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Procura
stefaniajohnston
Buna ziua ,va rog sa ma ajutati intro problema ,am o procura facuta acum 8 ani pe numele de casatorie cu tatal meu ca il pot reprezenta oriunde este nevoie ... (vezi toată discuția)