avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator \"tepar\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator "tepar"

Am si eu o problema la locul de munca,lucrez in domeniul constructiilor, angajatorul a refuzat sa imi faca contract, am lucrat la el o luna si jumatate. Din prima luna mi-a oprit garantie 300 ron iar restul saptamanilor lucrate sunt neplatite. Doua din sculele lui sunt la mine si i-am spus sa vina sa le ia si sa imi faca lichidarea, dar a refuzat, acuzandu-ma de furt. Cand am luat sculele doi din colegi erau de fata. A facut plangere la polite, acum astept citatia si o sa ii inapoiez sculele intacte, dar salariul meu?
Cel mai recent răspuns: chivuletz_cvu , utilizator 11:00, 14 Octombrie 2010
Buna ziua.
Mergeti si faceti o plangare la ITM.

Codul muncii:
CAPITOLUL III
Plata salariului
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

CAPITOLUL IV
Raspunderea contraventionala

Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
e) primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 15.000.000 1.500 lei la 20.000.000 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 1 miliard 100.000 lei.” (O.U.G. nr. 65/2005)

Nu va putea retine o garantie fara un contract de garantie intre cele doua parti.

Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
asa m-am gandit si eu, dar as dori doar sa ii inapoiez sculele si sa imi dea banii. se poate rezolva situatia la politie? Cineva spunea ca este un om cu "pile". Nu sunt singurul in situatia de neplata a salariului, dar sunt singurul la care are scule si asta ma ingrijoreaza. In cazul in care nu se rezolva la politie am inteles ca pot vorbi si cu ceilalti colegi care au patit-o si sa depunem o plangere la politie si una la itm. si atunci va fi mai rau de el.
Sa aveti grija sa puteti dovedi ca ati lucrat acolo, un fluturas (spuneati ca nu ati liuat nici un ban?), un pontaj, orice poate dovedi ca ati lucrat acolo.
Legat de politie nu stiu ce sa va sfatuiesc, las pe alt coleg avocat, dupa mine as merge pe varianta ITM, unde explicati si faza cu sculele.
el are documente de ale noastre la firma, pontaje sau fluturase nu sunt. nu a facut dovada nici unui salariu. dar suntem 4 persoane plus vecini de bloc care ne-au vazut muncind, in garsoniera respectiva. bani am luat din prima luna, din care a oprit garantia. iar cand trebuia sa plateasca si jumatatea de luna, avansul, a refuzat. ne-a indus in eroare. a incalcat si el art. 215 din codul penal
Nu contest varianta dumneavoastra din cele spuse, dar mergeti la ITM, si discutati cu cineva de acolo, o sa va sfatuiasca ce sa faceti mai departe.

Alte discuții în legătură

Oprire din salariu emiliaemilia emiliaemilia Buna ziua. Mi-am dat demisia de la locul de munca si nu mi-a dat toti banii cu motivul ca imi opreste pentru training-ul la care el m-a trimis si pentru ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului piti75 piti75 lucrez la o firma de constructii si nu am primit salariu de 4 luni suma se ridica la 6000lei am oprit scule care le am pe inventar ,astazi patronul mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru scule inventar piti75 piti75 am lucrat la o firma care nu mi-a platit salariu pe ultimele 6 luni am facut reclamatii la itm si politie si dupa 2 luni mi-au spus ca nu s-a prezentat cu ... (vezi toată discuția)