avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire din salariu

Buna ziua.
Mi-am dat demisia de la locul de munca si nu mi-a dat toti banii cu motivul ca imi opreste pentru training-ul la care el m-a trimis si pentru inventarul care l-am avut in timpul in care am lucrat (tin sa specific ca acolo se face inventar o data la 3 luni si eu aveam o luna de cand incepusem activitatea acolo cand s-a facut inventarul); mi-a dat decat 158 lei din banii pe care trebuia sa ii iau. Este normal asa ceva? Ce fac in situatia asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 21 Iunie 2013
Daca nu ai un contract pentru traing in care sa se specifice ca trebuie sa l platesti,nu au de ce sa ti opreasca bani,iar referitor la inventar,daca in momentul in care te ai angajat ti s facut inventar si ti ai luat in primire gestiunea,trebuia si la sf cand ti ai dt demisia sa ti fi facut inventarul,deci analizeaza ti bine si fa le plangere trebuie sa ai totul bine pus la punc(adica sa te duci cu lectia invatata).Succes eu am rezolvat un caz similar
nu am niciun contract pt training. iar cand m-am angajat nu a facut inventar. am lucrat la un shop&go. in momentul cand a facut inventarul eu aveam o luna de zile de cand lucram acolo si inaintea mea au fost alti angajati care am inteles ca furau pe rupte. nu inteleg de ce trebuie sa imi opreasca mie din salariu? nu mi-a dat in primire nimic; este un fel de supermarket si acolo sunt mai multi angajati si tin sa spun ca la nimeni nu a mai oprit bani din salariu pt inventar... am mai avut o colega care si-a dat si ea demisia si s-a rugat de ei sa ii dea banii pe care i-a oprit la inceput drept garantie si care se dau la incetarea activitatii si pana nu le-a facut scandal nu i-a dat niciun ban. si eu sunt in aceeasi situatie. am avut concediu medical 2 sapt si trebuia sa imi dea 350lei aproape plus restu ce am lucrat pe luna respectiva. au spus ca ma asteapta maine la mag sa vorbim. intrebarea mea este ca daca nu rezolv sa imi dea banii depun plangere la itm ceva?
Da,la itm,dar vb k el si intreaba l in baza carui act iti opreste acei bani? de ce ti opreste bani pt training? daca n ai semnat nimic te duci si vb k el k legi si articole...cauta n drepturile angajatului si il iei tare ai vreo dovada adica ti s au virat banii intr un cont? ai semnat pontaj? garantia se opreste in urma unui contract semnat intre parti de comun in care se specifica,ca la incheierea colaborarii intre parti se returneaza ori ba(daca la inceperea lucrului ti au facut inventar si a fost oky,la sf inventar si a fost oky,nu ti opreste bani din salariu) iar daca nu ..este totul ilegal.
nu am semnat nimic cand am primit banii si nici pontaj nimic nu exista.nici macar fluturas de salariu nu mi s-a dat cat am muncit la ei...oricum de cand am avut problemele medicale si nu eram inscrisa la casmb am simtit k sunt anumie probleme cu firma asta..sper sa se rezolve fara sa fiu nevoita sa apele la itm si alte chestii..ms frumos pt raspuns.
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu salariul, va rog frumos sa ma ajutati ! gheghecopilu gheghecopilu buna ziua ,problema mea este urmatoarea : lucrez ca sofer profesionist la o firma din romania pe comunitate , stau in germania si fac curse internationale ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru inventar daca demisionez mai devreme de 6 luni alysha alysha BUNA SEARA , VIN SI EU CU O PROBLEMA DACA MA POATE LAMURI SI PE MN CINEVA.2 LUNI JUMATE AM LUCRAT LA O FIRMALA CARE LA ANGAJARE PE LANGA CIM AM SEMNAT SI UN ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti lucica oltean lucica oltean Buna ziua,Lucrez la o firma la un chiosc alimentar cu inca o colega cu gestiune colectiva,am facut inventar si am iesit lipsa 160 lei ,eu am fost de acord sa ... (vezi toată discuția)