avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept funciar

am urmatoarea situatie : 2 tineri construiesc fara autorizatie pe terenul primariei o constructie. Pot face cerere de constituire a dr. de proprietate in baza legii 18/1991 ?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:41, 14 Octombrie 2010
nu
aceeasi parere am si eu...raspuns negativ
In temeiul Legii nr. 18/1991, pot cere constituirea dreptului de proprietate, numai persoanele proprietare ale unor constructii al caror teren aferent a intrat, cu ocazia incheierii contractului de vanzare-cumparare respectiv, in proprietatea statului ca efect al Legii nr. 58/1974.
Cazul dvs. nu numai ca nu se incadreaza in prevederile legale mai sus amintite, dar poate suporta efectele Legii nr. 50/1991- o demolare a constructiei edificate fara autorizatie de construire, iar ion cel mai bun caz, in situatia in care ati putea dovedi ca nu ati avut cunostinta de faptul ca terenul nu va apartine:hm:, ati putea cumva sa recuperati contravaloarea constructiei(accesiunea imobiliara artificiala)
Constituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991 s-a facut doar persoanelor care nu au adus pamant in CAP dar fac dovada ca au lucrat in cadrul cooperativei...ori ma indoiesc ca acesti tineri au prins vremea normelor CAP-iste. Sa incerce, in schimb, sa depuna un dosar in baza legii 15/2003 pentru a primi terenul respectiv in folosinta pe durata existentei constructiei.

@10: Ordinul prefectului emis in baza art. 23 si 34 din legea 18/1991 nu reprezinta constituirea dreptului de proprietate, ci constatarea existentei acestuia... (se constata dreptul de proprietate pentru terenurile aferente caselor de locuit ale membrilor cooperatori).
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie fara acte de proprietate? casiba casiba Buna ziua! Exista un Ordin al Prefectului pentru constatarea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren, iar in anexa la acest Ordin schita ... (vezi toată discuția)
Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Proprietar al unei constructii situata pe terenul dobandit intre timp de o alta persoana. IonValentin IonValentin Am dobandit in anul 1990 - casa pe terem 100mp. si curte 94,62mp. Pe terenul liber de constructii ( 94,62 mp. curte ) mi-am propus sa construiesc in 1991 o ... (vezi toată discuția)