bunicul meu a facut impreuna cu bunica mea un act de donatie unui nepot fiu al fiicei lor. intre timp bunicul a decedat. intrebare: se poate anula in instanta actul de donatie de unul dintre fii decedatului? fac precizarea ca bunica traieste. va multumesc!
Prin definitie, contractul de donatie are anumite caracteristici: unilateral, esentialmente solemn si gratuit, prin care o persoana numita donator transfera irevocabil dreptul sau asupra unuia sau mai multor bunuri determinate unei persoane numita donatar. Acest contract este in principiu irevocabil, fiind nula orice clauza prin care donatorul si-ar rezerva dreptul de a revoca donatia sau de a dispune de bunurile donate.
In calitate de fiu al decedatului, cel care doreste sa anuleze actul de donatie poate sa uzeze de reductiunea succesorala, aceasta reprezentand o sanctiune de drept civil prin care acesta in calitate de mostenitor rezervatar poate sa ceara readucerea in masa succesorala a bunurilor care au depasit cotitatea disponibila.
Mostenire
janinasalvastru
daca bunicii mei imi lasa mostenire pe baza de tastament o casa acel testament poate fi atacat in instanta de cineva (sora mamei mele in acest caz)? dar ... (vezi toată discuția)
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)