avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ACT DE DONATIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ACT DE DONATIE

bunicul meu a facut impreuna cu bunica mea un act de donatie unui nepot fiu al fiicei lor. intre timp bunicul a decedat. intrebare: se poate anula in instanta actul de donatie de unul dintre fii decedatului? fac precizarea ca bunica traieste. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 12:00, 14 Octombrie 2010
Prin definitie, contractul de donatie are anumite caracteristici: unilateral, esentialmente solemn si gratuit, prin care o persoana numita donator transfera irevocabil dreptul sau asupra unuia sau mai multor bunuri determinate unei persoane numita donatar. Acest contract este in principiu irevocabil, fiind nula orice clauza prin care donatorul si-ar rezerva dreptul de a revoca donatia sau de a dispune de bunurile donate.
In calitate de fiu al decedatului, cel care doreste sa anuleze actul de donatie poate sa uzeze de reductiunea succesorala, aceasta reprezentand o sanctiune de drept civil prin care acesta in calitate de mostenitor rezervatar poate sa ceara readucerea in masa succesorala a bunurilor care au depasit cotitatea disponibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire janinasalvastru janinasalvastru daca bunicii mei imi lasa mostenire pe baza de tastament o casa acel testament poate fi atacat in instanta de cineva (sora mamei mele in acest caz)? dar ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)