avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatie angajator eliberare Anexa 14
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatie angajator eliberare Anexa 14

Buna ziua,
Acum aprox. 10 luni mi-am dat demisia de la ultimul loc de munca din cauza ca mi s-a refuzat acordarea concediului de odihna (in demisie am mentionat ca mi s-a refuzat in mod repetat acordarea conc). Acum am nevoie de Anexa 14 de la ei si de Fisa Fiscala pe anul 2009. Am vb cu sefa contabila la tel, si in princ mi-a zis ca e ok si ca ne auzim la un tel. Deoarece nu am primit tel de la ei am sunat eu si .... tnaaaa ..... nu mi-a raspuns la tel. Este suficient sa trimit un mail prin care sa cer din nou cele 2 hartii? Exista vreo lege prin care ei nu sunt obligati sa-mi completeze Anexa 14?
Multumesc aticipat!
Cel mai recent răspuns: nicoletaduciuc , utilizator 16:57, 14 Octombrie 2010
Buna ziua Nicoleta. Da exista lege acre il obliga pe angajator sa iti elibereze:

Baza legala:
Codul muncii:
Art/34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Legat de fisa fiscala:
Baza lagala:
Codul fiscal - norme metodologice -Norme metodologice:

Art. 59

124. Fişele fiscale se completează de angajatorul/plătitorul de venit şi se depun la organul fiscal la care angajatorul/plătitorul de venit este înregistrat în evidenţă fiscală. Angajatorul/plătitorul de venit este obligat să înmâneze angajatului, câte o copie pentru fiecare an, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul fiscal expirat.

Mai mult

1241. Pentru persoanele fizice care încetează să obţină venituri din salarii sau asimilate salariilor în timpul anului, angajatorii vor înmâna un exemplar al fişei fiscale odată cu definitivarea formelor de lichidare sau la încetarea raporturilor în baza cărora au fost obţinute veniturile din salarii."

Multumesc frumos pt raspuns!
Te sfatuiesc sa depui plangere la ITM pentru neacordarea concediului de odihna. Poti sa/i dai si in judecata sa/i obligi sa/ti plateasca acest concediu pierdut, iar cheltuielile de judecata sunt nule, deoarece litigiile de munca sunt gratuite.
Concediul de odihna se efectuiaza pe baza unei programari. Macar ai fost trecuta pe o programare, sa il efectuezi? pentru ca salariatul este obligat pe cat posibil sa respecte acesta programare, si ma gandesc ca nu ti-au acordat din cauza asta............
Dar este o presupunere a mea, incarcand sa gasesc o logica..........

Baza lagala:
Codul muncii
SECŢIUNEA 1
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor

Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Nu s-au facut programari pt concediu in firma si eu nu mi-am inregistratt cererile de concediu la secretariat .... oricum mi l-au platit la lichidare .
Acum am nevoie doar de cele 2 hartii ... asa ca le-am trimis mail si astept ...
Multumesc tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna iuli113 iuli113 buna seara.eU mai am de luat pe anul in curs 10 zile de concediu dar firma nu vrea sa mi le acorde decat 5 maxim luna viitoare si in decembrie nu se mai pot ... (vezi toată discuția)
Urgent katalinkovacs katalinkovacs Concedii de odichina legala dupa lege. Poate sa ma trimita in concedii de odichina cand vrea sefii fara cerere???? X-( (vezi toată discuția)
concediu de odihna dupa concediu medical? editaama editaama lucrez intr-o institutie publica... angajat din 2007..... cu continuitate am luat cuncediul de odihna aferent anului 2011 in 2011 am inceput noul an cu ... (vezi toată discuția)