Asiguratorul RCA ma poate obliga sa duc automobilul avariat la atelierul mecanic impus de el sau am dreptul sa-mi aleg atelierul mecanic (autorizat!) la care vreau sa-mi duc masina si in acest caz asiguratorul este obligat sa-mi achite factura de reparatie? Va multumesc!
asiguratorul va prezinta o lista cu service-urile cu care acesta are contract; daca d-voastra doriti alt service , teoretic, daca se incadreaza in suma de bani estimata de asigurator ca fiind suficienta ptr. plata reparatiei, nu ar fi nicio problema- dar practic sumele de bani sunt f. mici si nici un service mai bun nu se incadreaza in acestea; in plus, in functie de asigurator, unele service-uri nici nu doresc sa lucreze cu acesta si atunci solutia este sa efectuati reparatia in regie proprie si sa incasati de la asigurator suma de bani.
avocat Cristina Popescu
Raspunsul primit este aproape corect si pentru a fi si-mai-corect imi permit o completare:
Asiguratorul nu are dreptul sa impuna reparatia la unul din service-urile cu care are contract.De fapt contractul este destinat pentru: a scurta timpul necesar diagnostic-deviz-accept plata-reconstatare tehnica-reparatie-plata factura(direct reparator).In el se mai prevad si niste facilitati financiare si alte avantaje reciproce.
Indemnul de a efectua reparatia in regie proprie, presupune incasarea unei sume mult diminuata (in primul rand fara TVA), pe baza unui deviz intocmit de asigurator, avand ca norme de incadrare, cele mai mici tarife manopera si valoarea cea mai mica a pieselor/materialelor necesare.
la orice service va prezentati(evitati reprezentantele) care ofera si garantia de marca auto pt. reparatii, prezentati lista-constatare a avariilor intocmita de inspectorul de daune, solicitati un deviz valoric, pe care il prezentati asiguratorului pentru accept.Daca se refuza partial/total plata devizului, solicitati motivatia in scris , dupa ce ati inregistrat documentul depus la dosar.Daca primiti acceptul(separat sau chiar prin inscriere pe deviz, va intoarceti la reparator, avertizandu-l sa solicite,daca la demontare rezulta si alte defectiuni ascunse cauzate de accident, un accept de suplimentare plata, motivat tehnic.
Orice refuz pe aceasta filiera, din partea asiguratorului, poate constitui o proba , pe baza careia puteti sa solicitati pretentii in instanta despagubiri de la asigurator.
Rca
romis
pe 23 12 2009 am avut o mica lovitura la usa sofer de catre cineva care adat cu spatele si m-a lovit ,am fost la Astra si am am facut actele amiabil si mi-a ... (vezi toată discuția)