Cu multi ani in urma "G" cumpara un teren intravilan. Cand cumpara acest teren tranzactiile se faceau doar in baza contractelor de vanzare-cumparare neexistand carti funciare.
"G" nu poate sa intre pe teren ca vecinul "A" nu vrea sa il lase.
"G" actioneaza in judecata pentru granituire pe vecinul "A" si castiga.
"A" face apel si se respinge.
In final "A" face recurs la Curtea de Apel.
Aici, instanta cere toate contractele de vanzare anterioare ce au ca izvor dobandirea proprietatii lui "G" si sesizeaza ca in contractul de vanzare-cumparare al acestuia prin cumparari succesive s-a strecurat o eroare referitoare la vecinatati.
Eroarea strecurata dar nesesizata de "G" ducea practic la revendicarea terenului vecinului "A"(dar pe care "G" nu a avut intentia niciodata sa il revendice).
Instanta, admite recursul si cum e normal, caseaza decizia Tribunalului si schimba in tot sentita civila a judecatoriei.
"A" castiga, dar castiga practic pe o cauza formulata gresit in prima instanta.
Faptul ca "G" revendica terenul lui "A" e interpretat de instanta Curtii de Apel in baza documentatiei si sesizeaza corect acest lucru.
Dar realitatea e ca "G" vrea sa intre pe terenul lui si nu are nimic cu proprietatea lui "A".
Instanta a dezlegat faptul ca "G" nu avea cum sa dobandeasca proprietatea lui "A" pentru ca proprietatea reclamantului e alta.
In realitatea "G" stie ca proprietatea lui e cea de langa "A", si nu a vrut sa revendice proprietatea lui "G" doar ca acum instanta a decis favorabil lui "A" si in continuare "A" nu il lasa sa intre pe teren.
E o speta oarecum ciudata, pot sa cer un sfat ce ramane de facut?
Este o speta complexa, care numai dupa o atenta analiza a documentelor individuale,poate primi eventuale variante de solutionat
In situatia in care se constata ca autorul erorii este OCPI,aveti dreptul in temeiul art 50 din L nr 7/1996 sa formulati actiune,instanta urmand a pronunta hotarare ,cu obligarea OCPI la notarea acesteia in evidente