Speta- proprie si personala, pe care din cauza lipsei de experienta in problemele de fond funciar si a implicatiilor de natura subiectiva, poate nu o percep corect:
- eu - am titlu de proprietate pt aproxim 10 ari teren cu constructii, titlu emis pe baza de acte in 2003, situatia faptica este cea atesta in titlu de peste 80 ani;
- in 2010, in urma decesului antecesorilor, intabulez titlul, fac succesiunea, instrainez bunul imobil ( cu acte autentice, expertiza topo, etc);
- acum, in 2013, vecinul revendica 4 ari din cei 10 ai mei ( acum instrainati) - arata ca prin '93 a cump pe baza unui contr de vanzare cumparare 9 ari de teren, iar contractul a fost intabulat in CF, la vanzarea terenului avandu-se in vedere o carte funciara veche in care figurau 9 ari; de precizat ca, situatia faptica, asa cum am aratat, e de aproape un secol cea care exista si acum, si ca atare nu prea pricep de unde apar cei 9 ari, din care 4 zice-se s-ar suprapune cu curtea pe care eu am vandut-o;
- tot prin 93 vecinu' obtine titlu de proprietate pe curtea sa - aproxim 5 ari, titlu pe care nu il intabuleaza;
- acum, prevalandu-se de cele inscrise in CF revendica 4 ari - inscrierea lui in CF s-a facut in 93 insa fara o experiza topo sau alte masuratori, care sa confirme/ateste suprafata reala.
Mi-ar prinde bine o idee, o sugestie, orice, de la cei cu mai multa experienta in domeniu pt ca eu am vandut pe baza unor acte reale, clare, necontestate, suprafata terenului a fost confirmata prin masuratori, exista si acte care atesta suprafata - din pacate insa nu erau toate intabulate in CF, dar mi se pare aiurea ca acum dupa atata timp, sa se vina cu astfel de pretentii ( suntem vecini de mai bine de 20 de ani, martor la succesiune a fost chiar el).
Multumesc pentru bunavointa si va stau la dispozitie si cu alte informatii daca e cazul.
intrucat nu am primit nici un raspuns, revin, sintetizand datele:
- in cartea funciara se face referire la o suprafata de 9 ari, insa faptic curtea respectiva , la momentul cumpararii imobilului, nu avea aceasta suprafata; contr de vanzare cumparare incheiat in '93 preia datele de CF si ca atare transmite un dr de proprietate pe o suprafata care faptic nu e reala, fara a se face nici o masuratoare concreta a suprafetei.
E o eroare perpetuata a cartii funciare undeva, candva, nu s-a notat ceva corect, s-a omis ceva, nu s-a masurat, nu exista o " geometrie" a terenului respectiv....
Multumesc.
Daca aveti 10 ari si asa spuneti ca a fost dintotdeauna, vecinul sa isi caute cele 4 ari "lipsa" in alta parte. In momentul cand s-a emis Titlul sau de proprietate pe 5 ari nu a semnalat lipsa unei suprafete de teren ?
Asteptam si parerea unui avocat cu experienta in asemenea cazuri pentru a vedea ce sanse are vecinul daca ar incerca sa revendice acest teren in instanta.
Din actele anterioare emiterii titlului de proprietate ( extras CF, contract de vanzare cumparare, registru agricol, etc- toate aceste inscrisuri cu o vechime considerabila), rezulta ca antecesorii mei au avut 10 ari.Este vorba despre o curte, imprejmuita, teren clar delimitat; nu mai vorbim despre faptul ca, acest teren a si fost folosit de catre noi, ani si ani, asa cum am precizat in prima postare, achitandu-se inclusiv impozitele aferente.
Dl vecin nu si-a contestat titlul si astfel, l-a acceptat ca atare.
" Proba" sa este un extras CF unde se mentioneaza 9 ari - notari succesive in extras cu aceasta suprafata, fara insa a fi si masurata, fara a se mai pune datele in concordanta cu situatia faptica reala.
Multumesc pt bunavointa dvs si intrucat sunteti specialist in domeniu imi permit sa va mai adresez o intrebare - in CF sau se mentioneaza asa, la " suprafata" : din acte 9 ari, masurata - , si se face mentiunea " geometria terenului nu e disponibila in planul cadastral de carte funciara".
Inteleg ca se sustine ca nr sale topografice s-ar suprapune cu ale noastre, dar nu pe baza informatiile si datelor actualizate ale cadastrului, unde nu exista nici o problema- de aceea mi-au si fost probabil intabulati cei 10 ari, nu exista nici un impediment- ci pe baza unei harti topografice vechi, care nu este intocmita " la scara" si de unde s-ar deduce acest aspect.
Ce valoare mai poate avea o astfel de " harta"- n-am vazut-o, doar ni se vorbeste despre ea, atat timp cat nu mai corespunde nici unei realitati ( nici juridice, nici topografice, etc).
Va multumesc pt raspuns, o zi buna, si daca mai puteti sa-mi dati un sfat v-as fi recunoscatoare!