avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Fond funciar: cf neconforma cu realitatea
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Fond funciar: cf neconforma cu realitatea

Speta- proprie si personala, pe care din cauza lipsei de experienta in problemele de fond funciar si a implicatiilor de natura subiectiva, poate nu o percep corect:
- eu - am titlu de proprietate pt aproxim 10 ari teren cu constructii, titlu emis pe baza de acte in 2003, situatia faptica este cea atesta in titlu de peste 80 ani;
- in 2010, in urma decesului antecesorilor, intabulez titlul, fac succesiunea, instrainez bunul imobil ( cu acte autentice, expertiza topo, etc);
- acum, in 2013, vecinul revendica 4 ari din cei 10 ai mei ( acum instrainati) - arata ca prin '93 a cump pe baza unui contr de vanzare cumparare 9 ari de teren, iar contractul a fost intabulat in CF, la vanzarea terenului avandu-se in vedere o carte funciara veche in care figurau 9 ari; de precizat ca, situatia faptica, asa cum am aratat, e de aproape un secol cea care exista si acum, si ca atare nu prea pricep de unde apar cei 9 ari, din care 4 zice-se s-ar suprapune cu curtea pe care eu am vandut-o;
- tot prin 93 vecinu' obtine titlu de proprietate pe curtea sa - aproxim 5 ari, titlu pe care nu il intabuleaza;
- acum, prevalandu-se de cele inscrise in CF revendica 4 ari - inscrierea lui in CF s-a facut in 93 insa fara o experiza topo sau alte masuratori, care sa confirme/ateste suprafata reala.
Mi-ar prinde bine o idee, o sugestie, orice, de la cei cu mai multa experienta in domeniu pt ca eu am vandut pe baza unor acte reale, clare, necontestate, suprafata terenului a fost confirmata prin masuratori, exista si acte care atesta suprafata - din pacate insa nu erau toate intabulate in CF, dar mi se pare aiurea ca acum dupa atata timp, sa se vina cu astfel de pretentii ( suntem vecini de mai bine de 20 de ani, martor la succesiune a fost chiar el).
Multumesc pentru bunavointa si va stau la dispozitie si cu alte informatii daca e cazul.
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
azur75, utilizator
Cel mai recent răspuns: azur75 , utilizator 06:00, 25 Iulie 2013
intrucat nu am primit nici un raspuns, revin, sintetizand datele:
- in cartea funciara se face referire la o suprafata de 9 ari, insa faptic curtea respectiva , la momentul cumpararii imobilului, nu avea aceasta suprafata; contr de vanzare cumparare incheiat in '93 preia datele de CF si ca atare transmite un dr de proprietate pe o suprafata care faptic nu e reala, fara a se face nici o masuratoare concreta a suprafetei.
E o eroare perpetuata a cartii funciare undeva, candva, nu s-a notat ceva corect, s-a omis ceva, nu s-a masurat, nu exista o " geometrie" a terenului respectiv....
Multumesc.
Daca aveti 10 ari si asa spuneti ca a fost dintotdeauna, vecinul sa isi caute cele 4 ari "lipsa" in alta parte. In momentul cand s-a emis Titlul sau de proprietate pe 5 ari nu a semnalat lipsa unei suprafete de teren ?
Asteptam si parerea unui avocat cu experienta in asemenea cazuri pentru a vedea ce sanse are vecinul daca ar incerca sa revendice acest teren in instanta.
Din actele anterioare emiterii titlului de proprietate ( extras CF, contract de vanzare cumparare, registru agricol, etc- toate aceste inscrisuri cu o vechime considerabila), rezulta ca antecesorii mei au avut 10 ari.Este vorba despre o curte, imprejmuita, teren clar delimitat; nu mai vorbim despre faptul ca, acest teren a si fost folosit de catre noi, ani si ani, asa cum am precizat in prima postare, achitandu-se inclusiv impozitele aferente.
Dl vecin nu si-a contestat titlul si astfel, l-a acceptat ca atare.
" Proba" sa este un extras CF unde se mentioneaza 9 ari - notari succesive in extras cu aceasta suprafata, fara insa a fi si masurata, fara a se mai pune datele in concordanta cu situatia faptica reala.
Multumesc pt bunavointa dvs si intrucat sunteti specialist in domeniu imi permit sa va mai adresez o intrebare - in CF sau se mentioneaza asa, la " suprafata" : din acte 9 ari, masurata - , si se face mentiunea " geometria terenului nu e disponibila in planul cadastral de carte funciara".
Inteleg ca se sustine ca nr sale topografice s-ar suprapune cu ale noastre, dar nu pe baza informatiile si datelor actualizate ale cadastrului, unde nu exista nici o problema- de aceea mi-au si fost probabil intabulati cei 10 ari, nu exista nici un impediment- ci pe baza unei harti topografice vechi, care nu este intocmita " la scara" si de unde s-ar deduce acest aspect.
Ce valoare mai poate avea o astfel de " harta"- n-am vazut-o, doar ni se vorbeste despre ea, atat timp cat nu mai corespunde nici unei realitati ( nici juridice, nici topografice, etc).
Va multumesc pt raspuns, o zi buna, si daca mai puteti sa-mi dati un sfat v-as fi recunoscatoare!
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2013
azur75, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul prefectului mia26maria mia26maria Ca sa obtin intabularea unui teren de 5 ari detinut de 20 de ani de familie, as putea cere ordinul prefectului in locul uzucapiunii ? Mentionez ca platim ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren gresita. corectare hilda ion hilda ion Am mostenit o casa si un teren alaturat, intravilan. Intabulare facuta in 1994, cu schita cadastrala la cumpararea casei si terenului de catre parinti de la ... (vezi toată discuția)
De ce se face diminuare de suprafata la un imobil, inainte de notare de posesie? Gizella76 Gizella76 Este vorba de un teren intravilan cu o suprafata de 750mp. cumparat in 1969 pe care s-a construit o casa de catre parintii mei. Avind in vedere ca doar 250mp ... (vezi toată discuția)