avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie copil

Va rog daca stie cineva cat mai este alocatia la copii sub 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:35, 16 Octombrie 2010
200 de lei
200 de lei, da. Este si stimulent(100 lei): Beneficiază de indemnizaţie/stimulent pentru creşterea copilului până la 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap):

persoanele care în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale* supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal şi care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului pâna la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap);
*prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege: venituri din salarii, din activităţi independente, din activităţi agricole.

Cele 12 luni (…) pot fi constituite şi din perioade în care persoana îndreptăţită:

şi-a însoţit soţul în misiune permanentă în străinătate;
a beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii (conf. Legii nr.19/2001);
a beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pînă la 2/3 ani;
a beneficiat de pensia de invaliditate;
a beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare/perfecţionare profesională din iniţiative/cu acordul angajatorului;
a urmat sau urmează cursurile de zi ale învăţământului universitar sau preuniversitar organizat potrivit legii;
se află în perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invăţământului universitar cu examen de diplomă/licenţă.
alte situaţii prevăzute de OUG 148/2005 modificată.
De indemnizaţie/stimulent beneficiază opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, deasemenea beneficiază de indemnizaţie şi persoana care: a adoptat copilul, căreia i s-a incredinţat în vederea adopţiei, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgenţă, sau care a fost numit tutore (în situaţia acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condiţiilor timp de 12 luni anterior adopţiei, plasamentului, tutelei dupa caz).

O seara placuta!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius O tanara , care nu a muncit nicioadata in situatia in care va naste un copil va primi indemnizatia pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie lunara crestere copil - daca nu am muncit clau_27 clau_27 buna ziua,care este,indemnizatia lunare,pe care o poate primi,o tanara mamica, pentru cresterea nou nascutulu,ea nu a lucrat niciodata.:\">:\"> ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului? biancapatrascanu biancapatrascanu buna seara, pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa am lucrate luni fara intrerupere? (vezi toată discuția)