avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului?

buna seara, pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa am lucrate luni fara intrerupere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:43, 27 August 2012
Beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an sau 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap):

persoanele care în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale* supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal şi care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului pâna la 1 an sau 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap);
*prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege: venituri din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole.
Cele 12 luni (…) pot fi constituite şi din perioade asimilate în care persoana îndreptăţită:

şi-a însoţit soţul în misiune permanentă în străinătate;
a beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
a beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
a beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului până la 2/3 ani;
a beneficiat de pensia de invaliditate;
a beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare/perfecţionare profesională din iniţiative/cu acordul angajatorului;
a urmat sau urmează cursurile de zi ale învăţământului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
se află în perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invăţământului universitar cu examen de diplomă/licenţă.
alte situaţii prevăzute de OUG nr.148/2005 modificată sau OUG nr.111/2010 cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă.
În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fără venituri aferente acestora, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 1,2 ISR.Dacă o persoană realizează venituri pe o perioadă de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentată de suma totală a veniturilor realizate în aceste luni, împărţită la 12.În cazul în care, în urma acestui calcul rezultă un cuantum mai mic de 1,2 ISR, se acordă 1,2 ISR.
De indemnizaţie/stimulent beneficiază opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.
Pentru copiii născuţi după data de 1 ianuarie 2011 în momentul depunerii cererii se va face şi opţiunea între una din cele 2 variante de acordare a indemnizaţiei - până la 1 an sau până la 2 ani, opţiune care se exercită o singură dată şi nu poate fi modificată ulterior.

De asemenea beneficiază de indemnizaţie şi persoana care: a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgenţă, sau care a fost numit tutore (în situaţia acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condiţiilor timp de 12 luni anterior adopţiei, plasamentului, tutelei dupa caz).

Concediul şi indemnizaţia se acordă pentru primii 3 copii născuţi după 1 ianuarie 2006 (se iau în considerare şi copiii născuţi înainte de această dată, dacă solicitantul a îndeplinit condiţiile de acordare a indemnizaţiei după 1 ianuarie 2006).

*Nivelul indemnizaţiilor lunare se majorează cu 1,2 ISR, începand cu al doilea copil, atat pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleţi sau multipleţi.

* In situaţia în care unul dintre părinţi se află în concediul de maternitate prevăzut de O.U.G nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.399/2006, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară, se pot acorda doar după terminarea concediului de maternitate şi nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului.

*pentru copiii născuţi după data de 1 ianuarie 2011, indemnizaţia se acordă în una din urmîtoarele 2 variante, la alegere:
- indemnizaţie de 75% din media veniturilor, până la vârsta de 1 an, între 1,2 ISR /lună si 6,8 ISR/lună;
- indemnizaţie de 75% din media veniturilor, până la vârsta de 2 ani, 1,2 ISR si 2,4 ISR/lună;
*pentru copiii nâscuţi înainte de data de 1 ianuarie 2011 se acordă indemnizaţie până la vârsta de 2 ani, în cuantum de 75% din media veniturilor, intre 1,2 ISR /lună si 6,8 ISR/lună.
*pentru copiii cu handicap, indiferent de data naşterii se acordă indemnizaţie de 75% din media veniturilor, până la vârsta de 3 ani, între 1,2 ISR /lună si 6,8 ISR/lună.

Părintele care a beneficiat de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului sau, după caz de stimulentul de inserţie poate opta pentru încetarea drepturilor menţionate acordate pentru primul copil , astfel încât celălalt părinte să aibă posibilitatea de a solicita drepturile pentru cel de-al doilea copil, în măsura în care îndeplineşte condiţiile prevăzute de O.U.G 111/2010 modificată de O.U.G 124/2011.

Acordarea pe baza netransferabilă de cel puţin o lună, a dreptului la concediul pentru creşterea copilului se aplică parinţilor ai căror copii se nasc începând cu data de 01 martie 2012 sau sunt adoptaţi, luaţi în plasament, încredinţaţi în vederea adopţiei, sau s-a stabilit tutela începând cu această dată, dacă ambele persoane din familie îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia.

Indemnizaţie se acordă dacă solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

este cetăţean român sau, după caz, străin ori apatrid;
are, conform legii, domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
locuieşte împreună cu copilul/copiii.
ªi-a achitat obligaţiile faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţine în proprietate;
Precizări referitoare la termenele de depunere a cererilor:

Indemnizaţie:

Conform prevederilor OUG nr. 111/2010 cu modificarile şi completările ulterioare şi a OUG nr. 148/2005 republicată, drepturile reprezentând indemnizaţie se cuvin şi se plătesc:

Începînd cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
Începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
Începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
De la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care, după alegerea opţiunii de concediu de către persoana îndreptăţită , copilul este încadrat în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată.Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
De la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care după împlinirea vârstei de 1 an sau 2 ani copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple este încadrat într-un grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată.Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
De la data depunerii cererii în celelalte cazuri.
Precizări referitoare la termenele de depunere a declaraţiilor privind intervenirea unei modificări:
Beneficiarul drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010 sau OUG nr.148/2005 trebuie să comunice Agenţiei plătitoare orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 5 zile lucrătoare de la apariţia acestora.

Acte necesare:

A). Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an sau 2 ani, 75% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului.

*cerere (Anexa 6 la HG nr.57/2012);
actul de identitate al solicitantului - (copie şi original);
certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original), hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original);
certificat de căsătorie (copie şi original);
livret de familie (copie si original);
adeverinţă eliberată de angajator (Anexa 2 la HG 52/31.01.2011) din care să rezulte că persoana îndreptăţită:
a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului,
nivelul lunar al acestora,
prima şi ultima zi de concediu de maternitate,
data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,
prima zi de concediu de creşterea copilului;
sau - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente;
sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile;
sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;

dovadă eliberată de autorităţile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; în cazul persoanelor salariate - decizie de suspendare a activităţii (original sau copie conform cu originalul) ;
sau - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal;
dosar cu şina din carton (coperţi întregi);
pentru plata în cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank şi ING Bank pe numele solicitantului;
Alte acte solicitate după caz.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilorspune ca sunt admise si fractiunile de luna dar conditionat:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Este important sa nu existe nici o luna in care sa nu aveti macar o zi lucrata sau cu perioada asimilata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil folette folette Tocmai ce am revenit la munca dupa 2 ani in care m-am aflat in concediu de ingrijire si crestere copil. Am fost sub incidenta vechii legi. Am aflat saptamana ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil haba haba Buna seara, as dori sa stiu cum se poate obtine indemnizatia de copil, avand in vedere ca eu sunt casnica, iar concubinul meu lucreaza de 1 luna de zile,.ce ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda stimulentul de insertie? eu1983 eu1983 Situatia este urmatoarea : sotia nu beneficiaza de concediu de crestere copil iar sotul nu doreste sa intre in CCC , sotul poate primi stimulent de insertie , ... (vezi toată discuția)