avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum ma pot retrage dintr-un SRL unde detin parti ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum ma pot retrage dintr-un SRL unde detin parti sociale?

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu o informatie despre cum ma pot retrage dintr-un SRL la care detin 7% din partile sociale?
Vreau sa renunt la aceste parti fara nici o pretentie de la ceilalti asociati iar acestia nu sunt deacord.


Povestea este in felul urmator, firma la care lucrez si unde am dezvoltat un produs mi-a oferit in cursul acestui an 7% din partile sociale si m-a transformat in asociat pentru a se asigura de motivatia mea. In cursul acestui an de cand sunt actinonar am observat ca se iau decizii gresite fara sa fiu si eu consultat care pot avea un impact foarte urat (ex. contracte facute cu clientii, fara acoperire si cu niste conditii foarte dezavantajoase pentru noi care ne pot costa enorm, asta numai ca sa se obtina clientii, favorizarea anumitor clienti pe criterii personale "nepotisme") si pe langa acestea chiar nu ma simt ca fiind partener/asociat si mi-am dat seama ca nici nu ma intereseaza acesta pozitie. Deasemenea pe viitor intentionez sa-mi dau demisia din aceasta firma.

Inca ceva eu nu am semnat nici un Act Constitutiv si nici nu mi s-a prezentat inainte sa fiu chemat sa semnez actul aditional prin care mi se cesionau acele parti sociale. De curand am intrat in posesia acestui act aditional si am vazut acolo urmatorele:

Fiecare parte sociala subscrisa si varsata de asociati confera acestuia dreptul de a participa la beneficii si la pierderi in proportia detinuta in capitalul social. Capitalul subscris da dreptul asociatilor de arealiza si prelua dividente din profiturilerealizate, conform bilantului contabil. Obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniul societatii, raspunderea asociatilor fata de societate fiind limitata la valoarea partilor sociale subscrise.
In caz de incapacitate sau moarte, societatea va continua prin mostenitorii legali ai asociatilor numai cu acordul scris al acestora; incaz contrar, toate drepturile si obligatiile asociatilor se sting pe data decesului sau declararii incapacitatii.
Cesiunea partiala sau totala a partilor sociale se poate face in bazahotararii AGA in conditiile si potrivit procedurii prevazttte de lege.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaico , utilizator 18:40, 4 Martie 2011
Puteti sa va retrageti in conditiile art. 226 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale republicata:
ART. 226
(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.
Calitatea de asociat nu va da si calitatea de administrator (membru in consiliul administrativ).
Nu toti asociatii trebuie sa fie membri ai consiliului de administratie. In general deciziile le iau administratorii, ca de aceea au fost numiti. Ca asociat aveti dreptul sa va spuneti parerea in adunarile generale, unde deciziile se iau pe baza majoritatii si nu a unanimitatii. Toti trebuie sa se supuna hotararilor chiar daca nu sant de acord.

Daca nu santeti de acord cu deciziile puteti parasi firma, beneficiile ce vi se cuvin din profit raman ale d-voastra oricum si in continuare. Prin detinerea de parti sociale nu aveti nici un dezavantaj, deoarece nu aveti nici o obligatie in afara de aceea de a incasa cota parte din beneficiul.

Dar santeti intradevar asociat? Daca nu ati semnat atat d-voastra cat si admistratorul indreptatit sa semneze actul constitutiv cu modificarile de rigoare atunci nu santeti asociat. Nu are importanta daca s-a inscris la OCR, doar semnarea actului duce la obligatii intre partile semnatare (nu si fata de terti).

Deci puteti demisiona linistit si fie va solicitati drepturile ca asociat (parte la beneficii) fie va oferiti partile celorlalti asociati la un pret rezonabil sau amenintati cu Art. 226 (dl. Sad l-a prezentat mai sus).
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere asociat ciuleandra ciuleandra Am o problema si anume vreau sa ies dintr-o societate unde sunt si administrator pentru ca m-am despartit de asociatul meu...eram si iubiti :( si acum el nu ... (vezi toată discuția)
Din s.a. în s.r.l. stgabipol stgabipol sunt actionar in cadrul unei S.A., din care dețin un procent de 1% din acțiuni, iar celălat acționar deține restul de acțiuni, mai ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, As dori si eu un sfat in legatura cu situatia in care ma aflu: am intrat intr-o societate(srl), ca actionar cu 25%(ceilalti 3 asociati detin si ei ... (vezi toată discuția)