Buna ziua,
As dori si eu un sfat in legatura cu situatia in care ma aflu:
am intrat intr-o societate(srl), ca actionar cu 25%(ceilalti 3 asociati detin si ei in mod egal cate 25%).Conform actului constitutiv toti actionarii avem drepturi egale si suntem fiecare dintre noi administratori.Cei trei asociati conduc firma fara a ma consulta, incalcand astfel prevederile actului constitutiv.Ei iau decizii zilnice pentru care nu au nevoie de acordul meu legal, insa nu sunt instiintat si consultat in niciun fel.
1.Ce as putea eu sa fac in acest caz in contextul in care de bunavoie nu doresc colaborarea cu mine?
2.Cum ar putea ei sa ma excluda din societate?(mentionez ca actul nostru constitutiv este unul tip si capitalul social este de 200 lei)
Va multumesc!
Excluderea se face in conformitate cu art. 222 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Daca intr-o AGA nu puteti sa va intelegeti asupra aspectelor pe care le invocati ,aveti posibilitatea de a cere retragerea din societate in conformitate cu art. 226 din aceeasi lege:
(1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.