avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Inventie si inovatie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Inventie si inovatie

As dori sa stiu cum imi pot proteja dreptul de autor sau paternitatea unei inventii si/sau inovatii, tinand cont ca foarte usor cineva ar putea sa-si aroge dreptul asupra acestora. Adica mai concret imi e teama sa inregistrez o inventie si o inovatie, putand aparea pe parcursul inregistrarii un "mare specialist" care le-a descoperit, "putin mai inainte" decat mine.
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 16:16, 15 Octombrie 2010
Buna ziua,

mai intai de toate protectia inventiei prin brevet nu este susceptibila de protectie prin drept de autor. Inventiile nu sunt obiect al dreptului de autor.

in al 2-lea rand, aveti posibilitatea de a proteja inventia prin brevet, care presupune o procedura de inregistrare (pe national la OSIM sau international, sau europeana prin conventia brevetului european), daca respectiva inventie este caracterizata cumulativ de cele 3 caracteristici ale brevetabilitatii: noutate, activitate inventiva, susceptibilitate de a fi aplicata in industrie.

In cazul in care cele 3 conditii de mai sus nu sunt indeplinite cumulativ, aveti posibiliatea de a inregistra respectiva inventie ca model de utilitate daca inventia este noua, depaseste nivelul simplei îndemânări profesionale si este susceptibilă de aplicare industrială. Totusi titlul de model de utilitate este foarte slab in comparatie cu brevetul.

Nimic nu va poate garanta ca dupa ce ati obtinut protectia pe brevet, acel brevet nu mai poate fi anulat sau caliatatea dvs de inventator nu mai poate fi pusa in discutie. Oricand poate aparea cineva care sa conteste validitatea brevetului sau calitatea dvs de inventator.

Pentru detalii privind inregistrarea, va sfatuiesc sa va adresati unui consilier in proprietate industriala specializat pe brevete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Brevet invenþie - cum trebuie sã procedez? ContSters64341 ContSters64341 Buna dimineata. Sunt persoana fizica si am conceput un produs care se va adresa clientilor la nivel global, acest produs este inovativ din multe puncte de ... (vezi toată discuția)
Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Brevetare produs sebastain sebastain ma intereseaza ce demersuri trebuie sa fac daca am o idee revolutionara si pe care vreau sa o brevetez vreau sa am drept de autor asupra ei si unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)