avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legea contabilitatii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legea contabilitatii

Ministerul Finantelor Publice are in programul legislativ modificarea Legii contabilitatii, proiectul aflandu-se in stadiu avansat, a declarat, miercuri, seful Directiei de reglementari contabile din MFP, Georgeta Petre.

Propunerea legislativa privind modificarea Legii nr. 82/1991 - Legea contabilitatii prevede obligativitatea ca fiecare firma sa aiba un contabil angajat cu norma intreaga. De asemenea, firmele trebuie sa isi creeze un departament de contabilitate format din minimum doua persoane cu pregatire in domeniul financiar-contabil.

'Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de directorul economic sau contabilul-sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoana trebuie sa aiba studii economice superioare', se arata in aliniatul 2 al propunerii legislative.

De asemenea, se prevede ca nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca part-time sau in baza unei conventii civile.

Initiatorii motiveaza aceste propuneri prin faptul ca aliniatele 2 si 3 ale articolului 10 din Legea contabilitatii mentin o confuzie asupra notiunii de compartiment, situatie de care s-a profitat pe piata serviciilor contabile si legea a fost interpretata in sensul ca un numar mare de unitati economice aveau organizat un compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi), proliferându-se, astfel, munca la negru. Totodata, situatiile financiare erau intocmite de persoane fara experienta necesara, nesupunându-se standardelor de calitate.

Situatiile financiare intocmite de persoane fara experienta necesara pot aduce atingere grava interesului public, se concluzioneaza in expunerea de motive.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:54, 28 Octombrie 2010
Dar sper ca ramane si varianta externalizarii serviciilor ? :)
era de asteptat ca ialomiteanu ajuns ministru:stunned:, mai "trage" o data.

tot necastigator va fi:) ...

a "rezolvat" problemele alelalte:)):)):))... o mai avea p-asta:))
Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
Externalizarea serviciilor sunt convinsa ca va ramane.
Propunerea asta nu e mai veche? Parca am mai auzit de ea.........
e veeeeeeche... ialomitianu, initiator de baza, fost sef ceccar, tot nu se lasa... o luam iar de la 'nceput:))

www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de semnare a situatiilor financiare Nora-Andreea Nora-Andreea Buna ziua, lucrez ca si contabil (2 ore/zi) la o firma. Aceasta firma nu are contabil sef sau director economic. Pot semna eu bilantul (am studii superioare ... (vezi toată discuția)
Directorul economic poate intocmi situatia financiara anuala? Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si sa-mi transmiteti daca directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Fisa postului danny27 danny27 buna
ma numesc danny
va rog cine ma poate ajuta cu o fisa a postului pentru functia de secretara
va multumesc
e-mail: danny21@apropo.ro (vezi toată discuția)