avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legea contabilitatii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legea contabilitatii

Ministerul Finantelor Publice are in programul legislativ modificarea Legii contabilitatii, proiectul aflandu-se in stadiu avansat, a declarat, miercuri, seful Directiei de reglementari contabile din MFP, Georgeta Petre.

Propunerea legislativa privind modificarea Legii nr. 82/1991 - Legea contabilitatii prevede obligativitatea ca fiecare firma sa aiba un contabil angajat cu norma intreaga. De asemenea, firmele trebuie sa isi creeze un departament de contabilitate format din minimum doua persoane cu pregatire in domeniul financiar-contabil.

'Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de directorul economic sau contabilul-sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoana trebuie sa aiba studii economice superioare', se arata in aliniatul 2 al propunerii legislative.

De asemenea, se prevede ca nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca part-time sau in baza unei conventii civile.

Initiatorii motiveaza aceste propuneri prin faptul ca aliniatele 2 si 3 ale articolului 10 din Legea contabilitatii mentin o confuzie asupra notiunii de compartiment, situatie de care s-a profitat pe piata serviciilor contabile si legea a fost interpretata in sensul ca un numar mare de unitati economice aveau organizat un compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi), proliferându-se, astfel, munca la negru. Totodata, situatiile financiare erau intocmite de persoane fara experienta necesara, nesupunându-se standardelor de calitate.

Situatiile financiare intocmite de persoane fara experienta necesara pot aduce atingere grava interesului public, se concluzioneaza in expunerea de motive.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:54, 28 Octombrie 2010
nego_777 a scris:

Chiar mai crede cineva ca atunci cand se dau legi sunt urmarite interesele cetatenilor sau ca intereseaza pe cineva din Parlament / Guvern de nevoile reale ale mediului economic ???
Meseriasu' asta de Ialomiteanu a mai incercat odata manevra asta... eu unul cred ca de data asta o sa-i si iasa...
Iar cei pe care nu ii afecteaza in mod direct ar trebui totusi sa ia pozitie pentru ca aceasta marsavie nu este decat inca un pas in monopolizarea acestei profesii (in mod sigur vor urma si alte profesii) de catre anumiti meseriasi; daca legea asta va trece eu pun pariu ca in cel mult 2 ani vor schimba si conditiile de acreditare a firmelor de conta / expertilor si poate cine stie poate vor si limita numarul acestora.
Si atunci cred ca o sa usture si pe altii...
Iar celor care nu vad niciun pericol in demersul lui Ialomita Meserie' le urez un bine meritat somn usor si ii asigur ca vor trai din ce in ce mai bine... vorba poetului...


au luat, in fine, si ei un "bonus":whistle:


"Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, duratei ridicate - 9 ani si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

www.avocatnet.ro/content/art...


Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
florinsavu a scris:

[...]
Nu cred insa ca o asemenea "schimbare" in legea contabilitatii ar mai putea duce acum la consecinte nedorite pentru unii din colegii nostri.


Ce va determina sa sustineti asta? Pe cine considerati ca fiind coleg cu dvs.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de semnare a situatiilor financiare Nora-Andreea Nora-Andreea Buna ziua, lucrez ca si contabil (2 ore/zi) la o firma. Aceasta firma nu are contabil sef sau director economic. Pot semna eu bilantul (am studii superioare ... (vezi toată discuția)
Directorul economic poate intocmi situatia financiara anuala? Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si sa-mi transmiteti daca directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Fisa postului danny27 danny27 buna
ma numesc danny
va rog cine ma poate ajuta cu o fisa a postului pentru functia de secretara
va multumesc
e-mail: danny21@apropo.ro (vezi toată discuția)