avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legea contabilitatii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legea contabilitatii

Ministerul Finantelor Publice are in programul legislativ modificarea Legii contabilitatii, proiectul aflandu-se in stadiu avansat, a declarat, miercuri, seful Directiei de reglementari contabile din MFP, Georgeta Petre.

Propunerea legislativa privind modificarea Legii nr. 82/1991 - Legea contabilitatii prevede obligativitatea ca fiecare firma sa aiba un contabil angajat cu norma intreaga. De asemenea, firmele trebuie sa isi creeze un departament de contabilitate format din minimum doua persoane cu pregatire in domeniul financiar-contabil.

'Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de directorul economic sau contabilul-sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoana trebuie sa aiba studii economice superioare', se arata in aliniatul 2 al propunerii legislative.

De asemenea, se prevede ca nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca part-time sau in baza unei conventii civile.

Initiatorii motiveaza aceste propuneri prin faptul ca aliniatele 2 si 3 ale articolului 10 din Legea contabilitatii mentin o confuzie asupra notiunii de compartiment, situatie de care s-a profitat pe piata serviciilor contabile si legea a fost interpretata in sensul ca un numar mare de unitati economice aveau organizat un compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi), proliferându-se, astfel, munca la negru. Totodata, situatiile financiare erau intocmite de persoane fara experienta necesara, nesupunându-se standardelor de calitate.

Situatiile financiare intocmite de persoane fara experienta necesara pot aduce atingere grava interesului public, se concluzioneaza in expunerea de motive.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:54, 28 Octombrie 2010
:offtopic:
@gigelin
editati, va rog frumos, mesajele pentru ca incalca pct 2.11 din regulamentul de postare ; recomandarea este sa se evite utilizarea numelor de persoane
mersi
:)
O seara buna tuturor !
fiecare firma sa aiba un contabil angajat cu norma intreaga. De asemenea, firmele trebuie sa isi creeze un departament de contabilitate format din minimum doua persoane cu pregatire in domeniul financiar-contabil.


Este o propunere nerealista.
Conform statisticilor, in Romania exista cam 1.000.000 de societati.
Ar insemna sa avem ori un milion ori doua milioane de contabili cu norma intreaga.

Pai toti muncitorii din Romania sunt 3 milioane. 6 milioane sunt pensionari.

Alberto Kurtyan
Chiar mai crede cineva ca atunci cand se dau legi sunt urmarite interesele cetatenilor sau ca intereseaza pe cineva din Parlament / Guvern de nevoile reale ale mediului economic ???
Meseriasu' asta de Ialomiteanu a mai incercat odata manevra asta... eu unul cred ca de data asta o sa-i si iasa...
Iar cei pe care nu ii afecteaza in mod direct ar trebui totusi sa ia pozitie pentru ca aceasta marsavie nu este decat inca un pas in monopolizarea acestei profesii (in mod sigur vor urma si alte profesii) de catre anumiti meseriasi; daca legea asta va trece eu pun pariu ca in cel mult 2 ani vor schimba si conditiile de acreditare a firmelor de conta / expertilor si poate cine stie poate vor si limita numarul acestora.
Si atunci cred ca o sa usture si pe altii...
Iar celor care nu vad niciun pericol in demersul lui Ialomita Meserie' le urez un bine meritat somn usor si ii asigur ca vor trai din ce in ce mai bine... vorba poetului...
Incep sa-l regret pe Vladescu , sincer #-o#-o#-o
Subiectul a mai fost dezbatut cand a aparut prima data proiectul. Chiar si presa l-a comentat, caci unele ambiguitati de redactare dadeau frau liber speculatiilor din presa.

Pe scurt ,ideea este ca raspunderea pentru tinerea contabilitatii sa revina :
- directorului economic (sau cum se doreste a se numi) daca aceasta persoana ce este angajata cu carte de munca in cadrul firmei conduce un compartiment contabil - situatie in care numarul membrilor compatimentului trebuie sa fie egal sau mai mare decat 2 - personal logica aceasta nu-mi pare fortata
- altei persoane (nu conteaza calitatea in acest context) din afara societatii, situatie in care - evident - numarul angajatilor din compartimentul contabil = 0 (zero) , ceea ce scapa unora din vedere.
Punct.

De dragul situatiei, constat ca se pot dezvolta si situatii "intermediare" cum ar fi ca societatea sa aiba un contabil, iar raspunderea sa revina unei persoane din afara societatii. Care insa nu schimba regula de mai sus.

Nu cred insa ca o asemenea "schimbare" in legea contabilitatii ar mai putea duce acum la consecinte nedorite pentru unii din colegii nostri.

Alte discuții în legătură

Drept de semnare a situatiilor financiare Nora-Andreea Nora-Andreea Buna ziua, lucrez ca si contabil (2 ore/zi) la o firma. Aceasta firma nu are contabil sef sau director economic. Pot semna eu bilantul (am studii superioare ... (vezi toată discuția)
Directorul economic poate intocmi situatia financiara anuala? Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si sa-mi transmiteti daca directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Contabilitate lunga lunga Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti, daca sunt administrator la societatea mea, am dreptul sa efectuez evidenta contabila a firmei, daca nu am o diploma in acest ... (vezi toată discuția)