avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cablu electric pe teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cablu electric pe teren

Buna si multumesc anticipat de raspuns.Am un teren de 600 m pe care doresc sa contruiesc P + 1 dar pe o diagonala trece un cablu electric de la stilpi de iluminat stradali in conformitate cu legea la ce distanta pot construi de aceste cabluri . De mutat am incerca dar costurile cerute de electrica se ridica la 8 mii de euro .
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 13:44, 25 Octombrie 2010
Buna ziua !
Nu inteleg ce cauta acele cabluri pe un domeniu privat si mai ales de ce trebuie sa plateasca proprietarul terenului contravaloarea mutarii acelor cabluri .... in loc ca proprietarul sa fie platit ca lasa acele cabluri pe proprietatea sa ....
Scuze acolo ere cablu inainte de parcelare .
Daca acum e proprietatea dvs. faceti sesizare sa isi mute cablul.
Buna BX am facut dar ne -au spus ca aceste se pot muta doar pe chiltuiala noastra ;noi platim proiectul de mutare materialele si oameni lor asa e3 legea spune renel . Totalul ni lau facut tot ei si se ajunge la 8mii euro .:sorry:
Salutari.
Dati-i in judecata daca de vorba buna nu inteleg.Antecedente favorabile exista.
In proces puteti sa le cereti :
1. sa isi mute stalpul pe cheltuiala lor (daca este stalp de joasa tensiune)
2. sa va plateasca chirie la nivelul pietei pentru tot terenul afectat de acest stalp
3. sa va cumpere terenul daca nu se poate construi pe el (daca este un stalp de inalta tensiune).

Din punct de vedere juridic si prin prisma dispozitiilor art. 480 si urmatoatele din Codul Civil ,
ART. 480 Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însã în limitele determinate de lege (C. civ. 475, 479, 481 si urm., 489 si urm., 585, 586, 620 si urm., 841 si urm., 1001, 1002 ; C. civ. fr. 544).

1. Potrivit art. 135 al Constitutiei României din anul 1991, proprietatea este publicã sau privatã (alin. 2). Bunurile proprietate publicã sunt inalienabile. În conditiile legii, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate sau închiriate (alin. 5). Proprietatea privatã este, în conditiile legii, inviolabilã (alin. 6).
ART. 481 Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afarã numai pentru cauzã de utilitate publicã si primind o dreaptã si prealabilã despãgubire (C. civ. 475, 480, 597, 616 ; C. civ. fr. 545).

Cum stalpul a fost instalat inainte ca dvs. sa deveniti proprietar sau a fost amplasat inainte de 1989 cand notiunea de proprietate privata nu exista in Romania, aveti dreptul sa actionati in Justitie si sa cereti repararea acestei situatii de fapt si de drept care va prejudiciaza.
Legea 13/2007 a energiei electrice prevede ca, in cazul in care pentru realizarea unei capacitati energetice (si retelele electrice sunt capacitati energetice, conform legii) este necesara utilizarea unui teren proprietate privata, titularul autorizatiei de infiintare fie va cumpara terenul de la proprietar, fie poate initia proceduri de expropriere dar in nici un caz nu este acordat prin lege un drept asupra vreunui teren proprietate privata.

Puteti notifica societatea de distributie a energiei electrica careia-i apartine stalpul, si :
1. sa-i cereti sa isi mute stalpul amplasat ilegal pe proprietatea dvs in lipsa acordului dvs.
2.puteti incerca si sa le solicitati chirie dotorita lipsei de folosinta si utilizate a terenului.
Cu toate acestea, Legea 13/2007 acorda proprietarilor terenurilor din vecinatatea capacitatilor energetice (in masura in care proprietatea privata este afectata de capacitatea energetica) dreptul de a fi despagubiti pentru pagubele produse de titularul autorizatiei/licentei (de ex. pentru lucrari de reparatii la un obiectiv energetic titularul de autorizatie/licenta are voie sa treaca prin terenul dvs, sa depoziteze temporar materiale, sa distruga culturile etc, insa pentru asta trebuie sa va despagubeasca).

Cam asta-r fi...

Alte discuții în legătură

Teren intravilan afectat de cablu electric 20 kw Cosmin140 Cosmin140 Buna ziua Avem un teren intravilan care este traversat de cablu electric 20.000 V. Din cauza cablului nu se poate construi o casa cu dimensiunile dorite ... (vezi toată discuția)
Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)
Stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea alexandraz alexandraz Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de ... (vezi toată discuția)