Va rog daca puteti sa-mi spuneti cum ati proceda daca ar trebui sa inchiriati un apartament pentru a avea certitudinea ca nu aveti probleme cu eliberarea spatiului si a nu pierde vremea cu procese interminabile .
Incheiati un contract de locatiune, de preferat sub o indrumare a unei persoane ce poseda cunostinte juridice in materia contractelor, si inregistrati-l la administratia fiscala.
Am inteles ca nu . Si chiar si cu un pact comisoriu de ultim grad tot se ajunge in instanta .
Un cunoscut de-al nostru , un avocat batran inchiriaza de ani buni si el nu face niciodata contract . Mi-a spus ca face o minuta pe care o ia el , chiriasului nu da nimic si cand nu plateste vorbeste cu portarul sa nu-l mai primeasca in cladire .
Oare el care cunoaste legea de ce credeti ca a ales aceasta varianta ?
Aveti dreptate, teoria se bate cap in cap cu practica.
Contractul de locatiune ( in varianta inchiriere a locuintei) este prevazut de lege a fi un contract consensual - adica simplul acord de vointa ( chiar verbal) e suficient pt a fi valabil. In practica, daca nu aveti ctr. inregistrat la fisc puteti fi banuit de evaziune fiscala.
Avocatul batran e vulpe batrana. Bineinteles ca se poate incheia o minuta sau un antecontract, ideea e ca nimic nu va garanteaza ca nu ajungeti in instanta ( fie ca inculpat :) fie ca locator intr-o actiune in evacuare).
Daca vreti o parere sincera: totul depinde de locatari. Daca sunt oameni de buna-credinta, niciodata nu se ajunge la procese.
Deci solutia este sa gasiti astfel de oameni. Cum?
Naiba stie...
Pact comisoriu
imac
Buna ziua
Daca intr-un contract de inchiriere a unui imobil ( proprietarul fiind o persoana fizica , iar chiriasul un SRL) este stipulat faptul ca ,, ... (vezi toată discuția)
Evacuare
michirto
as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)