avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pact comisoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pact comisoriu

Buna ziua

Daca intr-un contract de inchiriere a unui imobil ( proprietarul fiind o persoana fizica , iar chiriasul un SRL) este stipulat faptul ca ,, ...daca chiriasul incalca contractul de inchiriere, locatorul poate sa puna capat contractului de inchiriere si sa reintre in posesia spatiului..." , poate fi asimilat acest text unui pact comisoriu? De ce grad si daca este nevoie de o actiune in reziliere sau de o actiune in constatarea rezilierii contractului respectiv?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 13:00, 5 Mai 2010
Clauza respectiva poate fi asimiliata unui pact comisoriu de gradul 2 si in acest caz este necesar ca locatorul sa formuleze o cerere de chemare in judecata catre instanta competenta. Numai daca locatorul ar introduce, de exemplu, un pact comisoriu de grad 4 in continutul contractului de locatiune, nu va mai fi nevoit sa apeleze la instanta.


Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
NotarPublicBucurestiSurdescu, Notar
Buna ziua,

clauza expusa nu este un pact comisoriu de grad 4.
Asadar,nu se pune problema evacuarii fara obtinerea unei hotarari judecatoresti.
In alta ordine de idei, nici chiar un pact comisoriu de grad 4 nu asigura evacuarea "prin forte proprii".
Pactul comisoriu nu face decat sa desfiinteze de drept contractul de locatiune DAR daca chiriasul refuza sa iasa de bunavoie, el nu poate fi scos de acolo DECAT in baza unei hotarari judecatoresti, obtinuta pentru evacuare pe lipsa de titlu.

Avocat Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)
Interpretare clauza contract inchiriere (pact comisoriu) mata2 mata2 Am un contract de inchiriere cu o Societate Comerciala . La art.13 alin 3 si 4 se stipuleaza asa : \"Daca chiriasul nu plateste chiria sau orice alta ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)