avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretare clauza contract inchiriere (pact ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretare clauza contract inchiriere (pact comisoriu)

Am un contract de inchiriere cu o Societate Comerciala .

La art.13 alin 3 si 4 se stipuleaza asa :

"Daca chiriasul nu plateste chiria sau orice alta suma de bani datorata prezentului locator , locatorul trebuie sa ii anunte inscris neplata.
Daca chiriasul nu plateste prezentului locator in termen de 15 zile de la primirea notificarii , atunci prezentul locator poate considera aceasta o incalcare a contractului de inchiriere.

Daca chiriasul incalca contractul de inchiriere , prezentul locator poate sa puna capat contractului de inchiriere si sa reintre in posesia spatiului."

Doresc sa stiu daca aceasta clauza pote fi interpretata in sensul unui pact comisoriu. Mie mi se pare ca este ca este neechivoc...
Sau pactul comisoriu are o fraza standard?

Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: mata2 , utilizator 21:14, 17 Octombrie 2010
Nu e nici un pact comisoriu. Pactul comisoriu determina in ce masura instanta poate acorda termen de gratie sau doar trebuie sa constate incetarea de drept.

Ce ati scris dvs. mai sus suna ca o clauza obisnuita dintr-un contract de inchiriere.
Am inteles , dar lucrurile sunt foarte grave:

D-na avocat cu care am contract de asistenta juridica mi-a facut o actiune in evacuare pe ordonanta pornind de la premisa ca aceste clauze pot justifica o reziliere de drept a contractului de inchiriere cu chiriasul.

A motivat actiunea cu articole din Protocolul 1 din Conventia Drepturilor Omului privind proprietatea" , si la sfarsit a mentionat "solicit respingerea actiunii" !!!!!!!!!

Ce pot face?
Cerere de indreptare eroare materiala? Retragerea actiunii ?
Avocata cum a motivat alegerea variantei ordonantei pres.?
Oricum, nimic nu va impiedica sa intentati si actiune pe fond.

A cerut evacuarea chiriasului pentru lipsa de titlu (contractul de inchiriere , fiind reziliat de drept in baza a art. ce l-am spus mai sus , despre care si dv. spuneti ca nu prea seamana a pact comisoriu)

A motivat astfel :

"Dreptul meu de proprietate este afectat prin limitarea folosintei imobilului [....].
Aceasta imi aduce un prejudiciu grav , potrivit art1 din Protocolul la Conventia Drepturilor Omului. Acesta consacra garantarea dreptului de proprietate......"
Nu trebuia sa ceara o constatare a rezilierii de drept mai intai?
Nu a mentionat motivele pentru care eu doresc sa evacuez chiriasul , doar aspecte formale

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu imac imac Buna ziua Daca intr-un contract de inchiriere a unui imobil ( proprietarul fiind o persoana fizica , iar chiriasul un SRL) este stipulat faptul ca ,, ... (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)
Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)