Buna ziua tuturor.
As dori sa ma ajutati cu raspunsuri la câteva intrebari.
Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care e in situatie a-si pierde apartamentul caci nu a platit un credit bancar. Apartamentul e ipotecat.
Intelegerea noastra este sa facem un antecontract de vânzare cumparare prin care eu sa ii dau suma necesara achitarii creditului (90% din valoare cu care vinde apartamentul), cu care ei sa plateasca datoria ca apoi sa putem face contractul final.
Puteti sa imi spuneti va rog daca persoana putea sa ipotecheze de mai multe ori acest apartament? Nu as vrea sa am surpriza ca ii dau suma cu care sa plateasca datoria si apoi sa descoper ca mai avea si alta datorie si deci nu putem face contractul final caci nu are cum sa furnizeze acel certificat prin care se spune ca apartamentul nu e ipotecat.
Exista vro modalitate prin care as putea sa ma interesez de valoarea exacta pt care apartamentul e ipotecat?
In antecontract se stipuleaza ca vânzatorul se obliga sa achite datoriile (ipoteca) pâna la data vânzarii?
Intre data la care se face antecontractul si contractul definitiv, vânzatorul poate sa il ipotecheze din nou? Cum as putea sa previn o asa situatie?
Poate sa imi ceara mai mult de suma din antecontract?
Si alte nelamuriri:
Doresc sa pun o clauza in contractul de vânzare cumparare prin care vânzatorul sa ramâna in apartament pâna la decesul lui. Aceasta clauza trebuie prevazuta deja in antecontract sau ea apare doar in final?
Puteti sa imi spuneti unde as putea sa vad textual modele de clauze de acest fel? As vrea sa il las pe vânzator in apartament insa sa nu poata sa il inchirieze, sa primeasca alte persoane, si sa aiba oblligatia de a plati cheltuielile lunare (apa, gaz, curent, intretinere).
In ceea ce priveste inscrierea ipotecii sau a ipotecilor, aceasta se poate verifica in cartea funciara a imobilului ce poate fi cercetata la Oficiul de publicitate imobiliara si cadastru.
In Cartea funciara sunt inscrise ipoteca sau ipotecile inscrise pe imobil si valoarea acestora.
In ceea ce priveste clauza pe care o doriti dvs. se poate inscrie atat in antecontract cat si in contractul final si se numeste clauza de habitatie, clauza ii permite sa locuiasca in imobil dar nu sa stranga fructele din acesta.
Aveti foarte multe intrebari, asta fiind un semn bun. Este bine sa stiti la ce sa va asteptati, de aceea va recomand sa va faceti propriul contract cu un jurist sau avocat, nu cel standard notarial. Acela notarial permite si razgandirea vanzatorului etc...
Parerea mea: mai bine faceti direct o vanzare pe pretul de 10% din valoarea apartamentului, urmand ca ulterior sa mergeti la banca si sa platiti suma datorata si sa ridicati ipoteca. Personal, consider ca este mai sigur si rapid.
Clauza aceea, indiferent cate exemple am da, important e ce urmareste exact si care se aplica situatiei dv. Astfel, e bine de stiut ca intotdeauna, chiar daca nu i se da un drept explicit prin contract, sotul/sotia celui care locuieste legal undeva are, la randu-i, un drept de a locui acolo, cu acesta. Astfel, daca doriti sa nu mai intre nimeni acolo, depinde de situatie. Si copiii aflati in intretinere au acest drept.
Apoi, nu e tocmai ok sa limitati drepturile persoanei care are drept de abitatie. Fiecare poate trai cu cine vrea, nu? Si daca, impotriva vointei dv., ar aduce pe cineva acolo, tot dosar de evacuare va trebuie ca sa scoateti acea persoana din apartament... Si nici nu cred sa castigati...
Cumparare apartament
alex_32
Buna ziua,
Doresc sa cumpar un apartament nou, intr-un ansamblu de mai multe blocuri in constructie, de la dezvoltator cu cash(avans la antecontract si plata ... (vezi toată discuția)