avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere divort din SUA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere divort din SUA

m-am casatorit in romania si am divortat in statele unite unde locuiesc de 6 ani incoace. va rog mult sa ma ajutati sa deslusesc urmatoarele probleme:
1. cum trebuie sa procedez pentru a mi se transcrie hotararea de divort si pentru a sterge casatoria anterioara?
2. cat dureaza intreaga procedura?
3. daca vreau sa ma recasatoresc in sua (eu avand dubla cetatenie), cu o romanca, trebuie sa astept transcrierea divortului in romania sau pot sa ma casatoresc aici si sa demarez procedurile acolo ulterior, avand in vedere faptul ca vom locui in sua definitiv?
va multumesc anticipat,
vali
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 21:01, 6 Februarie 2008
Daca ai divortat in SUA te poti casatorii in SUA fara probleme...Pentru recunoasterea divortului din SUA in Romania trebuie sa te duci la Tribunalul Municipiului Bucuresti si sa faci o cerere pentru recunoastere iar apoi va urma un proces...Daca se prezinta fosta sotie poate dura mai mult, dupa caz, daca nu(cum a fost in cazul meu) dureaza maxim o luna...
valicta a scris:
m-am casatorit in romania si am divortat in statele unite unde locuiesc de 6 ani incoace. [...] pot sa ma casatoresc aici si sa demarez procedurile acolo ulterior, avand in vedere faptul ca vom locui in sua definitiv?

De ce vrei recunoasterea in RO? Te costa si timp si bani, si daca tot nu vrei sa te intorci, nu prea vad sensul.
Intr-adevar nici eu nu-i vad sensul....

dar daca... ma casatoresc aici in SUA, si peste 10 ani (caci nu se stie ce-ti mai ofera viata) ma hotarasc sa ma repatriez in RO, ce se intimpla ?
1) sunt bigam, pentru ca divortul nu a fost transacris/recunoscut in tara inainte sa ma recasatoresc in SUA?
2) este a doua casatorie valabila/legala si recunoscuta si in romania atata timp cit divortul anterior nu a fost transcris in tara.

multumesc anticipat
valicta a scris:
1) sunt bigam, pentru ca divortul nu a fost transacris/recunoscut in tara inainte sa ma recasatoresc in SUA?
Nu, nu esti bigam :) Daca nu e recunoscut divortul din strainatate, nu este recunoscuta nici casatoria din strainatate, deci totul e in regula.

valicta a scris:
2) este a doua casatorie valabila/legala si recunoscuta si in romania atata timp cit divortul anterior nu a fost transcris in tara.
Nu e recunoscuta decat dupa procedura speciala, care implica, evident, si recunoasterea divortului. Insa cred ca iti faci prea multe probleme. Bigam nu vei fi, nu va sta nimeni sa te verifice zi de zi ce stare civila ai, nu exista vreo raspundere juridica din simplul fapt ca esti casatorit, deci gandeste-te bine daca merita, mai ales acum. Peste 10 ani sau cand vei vrea sa te intorci, vei putea cere recunoasterea actelor civile intervenite, insa pana atunci mi se pare excesiv. Tu alegi, in orice caz.
De unde reiese ca daca se prezinta fosta sotie dureaza mai mult? Este o procedura de transcriere a actelor straine in Romania, ele trebuie trimise in tara si un avocat se poate ocupa de aceasta procedura. E cam nasol daca veniti cu sotia a doua in tara sa apareti a fi necasatoriti. Sau poate sotia actuala ar vrea sa-si transcrie ea casatoria... #-o Si atunci?...

E nevoie de acceptul MAI, asa e, dar, daca vreti sa va ocupati acolo, mai bine mergeti la un oficiu consular sau la o misiune diplomatica a Romaniei...

Apoi, cum adica nu exista efecte juridice ale casatoriei, adica o casatorie, un act juridic, nu are urmari si nu implica raspunderea juridica a partilor???? :O

Alte discuții în legătură

Inregistrarea in romania a divortului pronuntat in s.u.a. Gianni1971 Gianni1971 Am divortat in S.U.A. in anul 2000 in urma unei casatorii inregistrate in Romania si acum trebuie sa inregistrez in Romania acest divorrt. M-am interesat deja ... (vezi toată discuția)
A doua casatorie oti_s oti_s O persoana casatorita cu un cetatean strain si divortata, in Spania, vrea sa se recasatoreasca in Romania. Actele de care are nevoie pentru a doua casatorie se ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)