avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Indemnizaþia pentru creºterea copilului
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Indemnizaþia pentru creºterea copilului

daca nu am un loc de munca dar contribui la casa de pensii avand un contract de asigurat, in cazul unei sarcini, beneficiez de indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:15, 20 Octombrie 2010
repetam
Art. 1 alin. 3 din O.U.G. stipuleaza ca prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 - Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,

Codul Fiscal
ART. 41

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:

a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 46;
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 61;
d) venituri din investiţii, definite conform art. 65;
e) venituri din pensii, definite conform art. 68;
f) venituri din activităţi agricole, definite conform art. 71;
g) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 75;
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 771;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 78.

detaliem art 78 unde e interpretabil
ART. 78

Definirea veniturilor din alte surse

(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:

a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. 3 din prezentul titlu;
b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;
c) venituri, sub forma diferenţelor de preţ pentru anumite bunuri, servicii şi alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foşti salariaţi, potrivit clauzelor contractului de muncă sau în baza unor legi speciale;
d) venituri primite de persoanele fizice reprezentând onorarii din activitatea de arbitraj comercial;
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a) - e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
alinahedean:
1. Art.38 din Legea 19/2000 spune:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

2. Dvs. nu sunteti in niciuna din cazurile de mai sus.
3. OUG 148/2005 spune ca se iau in calculul celor 12 luni si perioadele in care persoanele au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala.
4. Dar dvs., chiar daca ati avut contract de asigurare in perioada de dinainte de 2005 nu se ia acum in calcul deoarece depaseste un an inainte de nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Leonard Pescaru Leonard Pescaru daca aveti cunostinta de modificarea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la 2(3) ani, incepand cu 1 ianuarie 2009. va multumesc (vezi toată discuția)
Venituri ce se incadreaza la calcularea indemnizatiei pt cresterea copillului mihaela.2009 mihaela.2009 buna ziua. as dori sa aflu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului in conditiile in care nu sunt angajata, insa am venituri supuse ... (vezi toată discuția)