Sotia mea a fost infiata la varsta de 2 ani. Parintii adoptivi nu au mai avut alti copii. Tatal a murit acum 6 ani si soacra mea refuza si acum dezbaterea succesiunii. Ce pasi ar putea urma sotia mea pentru a intra in posesia mostenirii de pe urma tatalui? Procentul care ar urma sa-l primesca este diferit daca a fost infiata?
Nu stiu ce intelegeti prin refuza....... Oricum, sotia dvs. sa se prezinte la un notariat si sa solicite deschiderea succesiunii iar dupa aceea notarul citeaza toti mostenitorii iar daca unul dintre ei nu se prezinta in termen de sase luni de la deschiderea succesiunii, se considera renuntator la mostenire. Intrebati la un notar !
Sotia Dv.nu are nici o legatura cu vointa mamei ei infietoare de a dezbate sau nu succesiunea. Ea are dreptul de a-l mosteni pe tatal infietor ( daca aceasta infiere a fost facuta, in acceptiunea legii vechi " cu efecte depline") in cota de 3/4 parte din masa succesorala ramasa dupa acesta.Trebuie urmata procedura aratata, la Primarie, apoi la notar,etc.Problema este sa dovedeasca faptul ca a acceptat in termenul legal de 6 luni de la decesul tatalui infietor mostenirea dupa acesta, fie expres fie tacit.
Sotia dvs. are aceleasi drepturi ca un copil natural=3/4 din masa succesorala.
Exista 2 modalitati de a dezbate succesiunea: la notar ( daca toti mostenitorii se inteleg amiabil, ceea ce dupa cele spuse nu este cazul) sau in instanta.
Eu ii recomand sa isi angajeze un avocat. Daca intre timp se intelege cu mama, pot reveni la procedura notariala sau pot depune o tranzactie in proces si isi recupereaza taxa de timbru.
Succes!
In raport de greutatile mentionate,unica autoritate competenta in solutionare este instanta de judecata,care in baza probelor ce urmeaza a fi administrate ,va dispune masura legala