avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate pentru pietoni pe trecere de pietoni pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate pentru pietoni pe trecere de pietoni pe drum cu 4 benzi de circulatie

Buna ziua,

Este legal ca un politist (SIBIAN) sa suspende permisul de conducere al unui conducator auto pentru ca nu a oprit la trecerea de pieteni pe un drum cu 2 benzi de circulatie in acelasi sens in momentul in care pietonul se afla pe banda de circulatie din sensul opus de circulatie ?

In "Hotarârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.876/2006 - - modificata prin Hotarârea Guvernului nr. 56/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.64/2007" care se afla pe site-ul Politiei Romane am gasit:

Art. 135

Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

Conform acestui articol inteleg ca un concucator este obligat sa acorde prioritate pietonilor doar cand acestia se afla pe sensul de mers al vehiculului.

Acest articol se aplica si in cazul in care drumul are doar 2 benzi de circulatie, cate una pentru un sens, celalta pentru celalalt sens ?

Permisul de conducere a ramas la politist, nu am semnat procesul verbal si urmeaza sa dau in judecata atat Politia cat si pe agentul respectiv. Am si martori in masina. E vreo posibilitate sa gresesc?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
mmem, utilizator
Cel mai recent răspuns: mmem , utilizator 15:51, 18 Ianuarie 2011
Nu gresiti , aveti dreptate .
De fiecare data cand drumul este prevazut cu cel putin doua benzi de circulatie pe acelasi sens , trebuie sa acordati prioritate pietonilor angajati pe sensul dvs de mers , si anume cuprins intre axul drumului si bordura .
Asteptati sa va fie comunicat acasa PV , si in termen de 15 zile de la primirea acestuia , depuneti plangere contraventionala la judecatoria competenta teritorial . Solicitati ca politia sa faca dovada contraventiei , potrivit jurisprudentei CEDO , iar dvs indicati in probatiune martorii pe care ii aveti .
In lege, cel putin ce am gasit eu, nu precizeaza ca drumul sa fie prevazut cu cel putin doua benzi de circulatie pe acelasi sens. Imi puteti spune unde gasesc acest aspect. Asta intreb poentru posibile viitoare situatii, in cazu de acum drumul este cu 2 benzi de circulatie pentru fiecare sens.

Proba video exista la politisiti, am vazut-o, insa se vede clar cum pietonul era departe de axul drumului inspre bordura din Stanga. Deci nu exista niciun dubiu in acest caz chiar daca nu as avea eu martor, s-ar invinovati singuri.

Pentru ca nu am semnat procesul verbal nu am primit nicio o autorizatie provizorie, insa pana la primirea PV prin posta cum trebuie sa conduc, legal ?

Multumesc!
In lege nu scrie de nr benzilor . Eu v-am raspuns exact cum e speta dvs , adica drum cu 2 benzi pe sens .
Pana la primirea prin posta , nu conduceti , legal .
buna,

revin cu cateva intrebari si precizari:

intre timp am primit procesul verbal in care scrie ca nu am acordat prioritate unui pieton aflat in traversarea drumului in mod regulamentar potrivit art. 135/h din H. G. nr.1391/2006, fapt inregistrat video cu aparatura din dotarea MAI . Am vazut filmarea si se vede clar ca pietonul mai are de parcurs cativa metrii pana sa intre pe sensul meu de mers.
In plus, cum am spus mai sus, am martor.

Pentru ce s-a intamplat am facut si o sesizare scrisa adresata Serviciului de Politie Rutiera Sibiu la care am primit un "lung" raspuns de 2 randuri prin care imi este adus la cunostinta ca in baza articolului 100 alineatul 3, litera b din O.U.G. nr. 195/2002 imi este suspendat dreptul de conducere pe o perioada de 30 de zile.

Desi ambele articole au acelasi continut, intreb daca e normal ca la o sesizare scrisa pentru art. 135/h dintr-o ordonanta de urgenta invocat in procesul verbal mi se raspunde cu un alt articol, articolul 100, alineatul 3, litera b dintr-o alta ordonanta de urgenta.

O alta intrebare pe care o am: inregistrarile video sunt luate ca probe intr-un proces ? Intreb deoarece am auzit ca nu ar fi luate drept probe din cauza ca pot fi modificate (trucate).

multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
mmem, utilizator
Art. 35. alin (1) din Codul Rutier prevede: "Participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună in pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private".
In contextul acestei prevederi conducatorul auto trebuie sa opreasca pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor, chiar daca acestia nu au patruns pe sensul de circulatie al autovehiculului. Exista cazuri in care pietonul patrunde pe banda de circulatie a autovehiculului intr-un moment in care conducatorul auto nu mai are posibilitatea opririi pentru a evita accidentul.
Nu sunt cunoscute datele necesare analizei situatiei si de a formula o opinie concreta. Nu sunt cunoscute elementele necesare determinarii vitezei de deplasare a autoturismului. De asemenea nu este cunoscuta distanta la care se afla pietonul fata de linia ce desparte cele doua sensuri de circulatie (distantele masurate pe o fotografiate nu corespund realitatii.

Alte discuții în legătură

Vreau sa contest un proces verbal Andrei Lucian Ionut Andrei Lucian Ionut Buna seara in primul rand, Acum cateva zile un agent rutier mi-a retinut permisul deoarece a sustinut ca nu am acodrat prioritate la trecerea de pietoni. ... (vezi toată discuția)
Proces verbal cu articol gresit printzesa18 printzesa18 Buna Am o intrebare. Am vreo sansa sa se anuleze un proces verbal de contraventie pentru retinerea permisului daca a fost trecut gresit articolul de lege? ... (vezi toată discuția)
Raspuns rezolutie - plangere contraventionala mitz1982 mitz1982 Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra intrucat nu cunosc procedura in situatia urmatoare: In urma cu ceva vreme mi-a fost retinut ... (vezi toată discuția)