Este legal ca un politist (SIBIAN) sa suspende permisul de conducere al unui conducator auto pentru ca nu a oprit la trecerea de pieteni pe un drum cu 2 benzi de circulatie in acelasi sens in momentul in care pietonul se afla pe banda de circulatie din sensul opus de circulatie ?
In "Hotarârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.876/2006 - - modificata prin Hotarârea Guvernului nr. 56/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.64/2007" care se afla pe site-ul Politiei Romane am gasit:
Art. 135
Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.
Conform acestui articol inteleg ca un concucator este obligat sa acorde prioritate pietonilor doar cand acestia se afla pe sensul de mers al vehiculului.
Acest articol se aplica si in cazul in care drumul are doar 2 benzi de circulatie, cate una pentru un sens, celalta pentru celalalt sens ?
Permisul de conducere a ramas la politist, nu am semnat procesul verbal si urmeaza sa dau in judecata atat Politia cat si pe agentul respectiv. Am si martori in masina. E vreo posibilitate sa gresesc?
dumneavoastra chiar oferiti consultanta ?
va intreb din simplul motiv ca tot ce ati rapsuns pe acest subiect a fost gresit. Am precizat de mai multe ori ce spune legea, ati invocat niste articole cam aiurea....
nu am mai raspuns pentru ca am asteptat sa se termine procesul, iar hotararea definitiva si irevocabila mi-a dat dreptate.
as avea rugamintea, sper sa nu va suparati, daca nu stiti mai bine nu va exprimati parerea gresit ca pot fi oameni care vor lua de bun ceea ce spuneti.