Este legal ca un politist (SIBIAN) sa suspende permisul de conducere al unui conducator auto pentru ca nu a oprit la trecerea de pieteni pe un drum cu 2 benzi de circulatie in acelasi sens in momentul in care pietonul se afla pe banda de circulatie din sensul opus de circulatie ?
In "Hotarârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice - publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.876/2006 - - modificata prin Hotarârea Guvernului nr. 56/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.64/2007" care se afla pe site-ul Politiei Romane am gasit:
Art. 135
Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.
Conform acestui articol inteleg ca un concucator este obligat sa acorde prioritate pietonilor doar cand acestia se afla pe sensul de mers al vehiculului.
Acest articol se aplica si in cazul in care drumul are doar 2 benzi de circulatie, cate una pentru un sens, celalta pentru celalalt sens ?
Permisul de conducere a ramas la politist, nu am semnat procesul verbal si urmeaza sa dau in judecata atat Politia cat si pe agentul respectiv. Am si martori in masina. E vreo posibilitate sa gresesc?
multumesc de raspuns, dar va intreb de ce vorbim acum de un al treilea articol, respectiv Art. 35. alin (1) din Codul Rutier ?
in procesul verbal scrie clar articolul 135/h, iar in raspunsul primit de la serviciul pol. rutiere e mentionat articolul 100, alineatul 3, litera b.
eu contest art. 135/h din H. G. nr.1391/2006 care apare in procesul verbal. Banuiesc ca nu mi se poate suspenda permisul in baza unui articol care nu e trecut in procesul verbal. Sau se poate ?
Referitor la Art. 35. alin (1) banuiesc ca e vorba de toate celelalte situatii care nu sunt descrise in Codul Rutier, altfel se bat cap in cap 2 articole din acceasi lege, respectiv din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 republicata art. 35 vs art. 100, alineatul 3, litera b precum si art 135/h din Regulament de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Conducatorul auto este obligat, conform art. 35 din Codul rutier, sa circule in deplina siguranta, fara sa puna in pericol sanatatea si integritatea persoanelor. Aceasta prevedere se aplica si in cazul acordarii prioritatii pietonilor ce traverseaza strada prin locuri marcate.
Cele doua articole de lege mentionate de dvs nu se bat cap in cap.
Sunt doua probleme distincte.
Art. 35 prevede obligativitatea de a circula in maniera de a nu pune in pericol viata si integritatea persoanelor.
Art. 135 lit. h) prevede ca, in cazul in care un pieton traverseaza pe marcajul pietonal, acesta are prioritate si nu autovehiculul.
Art. 135. – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.