avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Raspuns Rezolutie - Plangere Contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Raspuns Rezolutie - Plangere Contraventionala

Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra intrucat nu cunosc procedura in situatia urmatoare:

In urma cu ceva vreme mi-a fost retinut permisul de conducere sub acuzatia ca nu as fi acordat prioritate la trecerea de pietoni. Nefiind de acord cu decizia agentului am decis sa depun o planegere contraventionala. Ceea ce am si facut.

Dupa aproximativ 5 luni am primit de la Judecatorie o "Comunicare Adresa" in care mi se comunica urmatoarele:
"Examinand cererea de chemare in judecata ... se constata ca aceasta nu indeplineste cerinta/cerintele prevazute la art. 194-197 din Codul de procedura civila, republicat, respectiv:
1. lipseste numele si sediul intimatului;
2. lipseste aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere;"

Plangerea am formulat-o astfel:

DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul xx, CNP xxxxxxxxx, domiciliat in xxxxxx, str. xxxx, nr. x, Bl. xx, Sc. x, ap. xx, formulez prezenta :

PLANGERE
Impotriva procesului-verbal seria CP, nr. xxxxxx din data de 16.10.2013 emis de catre agent Xxxxx Yyyyy, angajat al IPJ Arges, prin care am fost sanctionat cu un nr. de 4 puncte de penalizare, amenda in cuantum de 160 lei si suspendarea permisului pe o perioada de 30 zile, prin care va rog sa dispuneti anularea procesului verbal si a masurii de sanctionare pentru urmatoarele

MOTIVE:

In fapt,
La data de 16.10.2013 ma deplasam cu autoturismul marca Opel Astra, cu numarul de inmatriculare xx-xx-xxx, proprietate personala, dinspre cartierul Gavana spre locuinta personala aflata pe strada xxxxx. Dupa intersectia dintre Bulevardul Nicolae Balcescu cu strada Calea Bascov am fost oprit de catre un echipaj de politie sub motivul ca nu as fi acordat prioritate la trecerea de pietoni aflata la intersectia mai sus mentionata.
Mentionez ca desi erau pietoni angajati in traversarea strazii acestia se aflau pe sensul opus deplasarii mele, ba mai mult, sensul opus este compus din doua benzi pietonii aflandu-se pe prima.
Articolul 135/h din HG 1391/06R, invocat de catre agentul de politie in procesul verbal, specifica clar ca se acorda prioritate pietonilor doar daca acestia se afla pe banda aflata pe sensul de deplasare al soferului aceasta mentiune venind in completarea notiunii de “acordare a prioritatii”, deasemenea, definita prin lege (art. 6 alin. 1, din OUG 195/2002R: ) ca fiind: “obligaţia oricărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească”. Nu am obligat pietonii sa-si modifice viteza de deplasare sau sa se opreasca intru-cat acestia se aflau, cum am mai spus, pe sensul celalalt de mers, ba mai mult la o banda distanta.
I-am atras atentia domnului agent asupra acestor aspecte la momentul incheierii procesului verbal dar acesta nu a dorit sa ia in considerare cele mentionate de mine.

Doresc sa atrag atentia Instantei ca dezaprob decizia si sanctiunea agentul de politie, deoarece nu consider indreptatita aplicarea articolul 135/h din HG 1391/06R in situatia data.

Probe: Solicit vizionarea probei video, mentionata in procesul verbal in cauza, pentru constatarea veridicitatii faptelor mentionate de mine.

Atasez copie chitanta pentru a face dovada ca am efectuat deja plata amenzii.
Solicit, deasemena, judecarea in lipsa. ( art. 242, cod procedura civila ).
In drept:
Art. 135 litera h, din HG1391/06R:
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Art. 6 alin. 1, din OUG 195/2002R:
acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;

Art.6 alin. 24, din OUG 195/2002R:
participant la trafic – persoana fizica ce utilizeaza, la un moment dat, drumul public;

-------- ----------------- Sfarsit text plangere -----------------------

V-as ruga, daca puteti, sa-mi spuneti:

1. Ce e in neregula cu felul in care am mentionat ca ma bazez pe proba video pentru a-mi dovedi nevionovatia?

2. Care este procedura de a raspunde acestei "Rezolutii"? Modific textul plangerii si o duc iarasi la judecatorie sau altfel(cum)?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
mitz1982, utilizator
Cel mai recent răspuns: mitz1982 , utilizator 16:55, 13 Martie 2014
Fata de plangerea contraventionala promovata de dv impotriva PVcontraventie,intimata IPJ-SPR va comunica intampinare ,motivata cu probele pe care intelege sa isi sustina cpntraventia constata si sanctiunea aplicata
Impotriva intampinarii,dv daca apreciati util si necesar aveti dreptul sa formulati raspuns la fiecare dintre motivele indicate de intimata
Va multumesc pentru raspuns. Din pacate, daca nu remediez problemele sesizate de Judecatorie, in termen de 10 zile, plangerea va fi respinsa si nici macar nu se va ajunge la intampinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate trecere de pietoni Andrei1011 Andrei1011 Bună ziua. Mă deplasam pe o strada cu echipajul de poliție în spatele meu. Am ajuns la o trecere de pietoni , pe marginea drumului dintr-o directie ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrunit pentru neacordare prioritate de trecere pietoni Florin111 Florin111 Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare prioritate de trecere pietoni pe zebra.Militia a depus prin intampinare cd cu filmarea care mie nu mi-a ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - "neacordare de prioritate unui pieton" ContSters303549 ContSters303549 Buna seara, Haideti sa va impartasesc experienta de astazi dimineata. Fiind pe DN5, Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Jilava, oprit fusai de domnul ... (vezi toată discuția)