avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conditii de intrunit pentru neacordare prioritate de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conditii de intrunit pentru neacordare prioritate de trecere pietoni

Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare prioritate de trecere pietoni pe zebra.Militia a depus prin intampinare cd cu filmarea care mie nu mi-a fost comunicat .
1.prin raspuns la intampinare pot cere sa obtin o copie a cd-ului inainte de primul termen sau trebuie sa fac aceasta ca cerere prealabila la primul termen ? (ideeea e ca vreau sa studiez cd-ul inainte si nu in sedinta de judecata in 10 secunde) .
2.daca primesc cd-ul la ce trebuie sa fiu atent ? Trebuie ca pietonul respectiv sa fie pe banda mea de mers inainte de patrunderea auto in intersectie si de asemenea sa nu opreasca sa sa-si modifice viteza de deplasare ca urmare a manevrei mele sau nu ?Multumesc pentru raspunsul la cele 2 intrebari !
Cel mai recent răspuns: Ivico , utilizator 22:35, 28 Ianuarie 2020
Chiar daca ati primi CD-ul (nu puteti primi CD-ul de la dosar, trebuie sa aveti o copie,pentru ca proba trebuie depusa in 2 exemplare), nu vi se cere studierea lui acolo. Puteti la prima infatisare sa cereti o copie a CD-ului, care, in mod normal, trebuia sa va parvina odata cu intimpinarea politiei. Puteti cere sa va fie transmisa aceasta copie inainte de infatisare,
Nu puteti fi atent decit la cum a fost respectata legea, adica pietonul sa nu fi fost pe sensul dvs. de deplasare. Daca era, aia e, sunteti vinovat.
pe bune ? daca era pe sensul meu sunt vinovat? daca o instanta spune ca nu?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe bune ? Daca legea spune ca da ? Ce instanta o poate contrazice ?
HG1391 /2006
"ART. 135
Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si in urmatoarele situatii:
a) la intersectia nedirijata atunci cand patrunde pe un drum national venind de pe un drum
judetean, comunal sau local;
b) la intersectia nedirijata atunci cand patrunde pe un drum judetean venind de pe un drum
comunal sau local;
c) la intersectia nedirijata atunci cand patrunde pe un drum comunal venind de pe un drum
local;
d) cand urmeaza sa patrunda intr-o intersectie cu circulatie in sens giratoriu fata de cel care
circula in interiorul acesteia;
e) cand circula in panta fata de cel care urca, daca pe sensul de mers al celui care urca se afla
un obstacol imobil. In aceasta situatie manevra nu este considerata depasire in sensul prevederilor
art. 120 lit. j);
f) cand se pune in miscare sau la patrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate
alaturata acestuia fata de vehiculul care circula pe drumul public, indiferent de directia de
deplasare;
g) cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care
circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare;
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat
corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci cand acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.
"

Pe sens unic pot fi si 6 benzi pe sens (ca in Brasov), daca pietonul e pe trecerea de pietoni, aia e, are prioritate.
Uitati aici frumusete de hotarara judecatoreasca care va contrazice [ link extern ] :

4. Situaţia de fapt
A. În procesul-verbal s-a reţinut că în data de 22.09.2012, ora 10:10, pe trecerea de pietoni de la sensul giratoriu format la strada I.L.Caragiale cu Bdul Unirii, petentul a condus autoturismul Toyota şi nu a oprit autovehiculul pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii dinspre partea dreaptă a sa, pe sensul de mers al autovehiculului, atunci când pietonul traversa pe marcajul rutier pietonal regulamentar. Abaterea a fost filmată cu aparatul radar autovision montat pe auto .
S-a reţinut că fapta este prevăzută de art. 135 lit. h din HG 1391/2006 şi sancţionată de art. 100 alin.3 lit. b din OUG 195/2002.

6. Motivarea soluţiei
A. Cu privire la legalitatea şi temeinicia procesului-verbal
În ceea ce priveşte situaţia de fapt, instanţa constată că din înregistrarea video reiese că pietonul a mers normal pe trecerea de pietoni şi nu a fost nevoit să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească. Prin urmare, petentului nu îi poate fi imputată fapta de a nu acorda prioritate de trecere, în sensul dat de legiuitor acestei noţiuni conform art. 6 pct.1 din OUG195/2002.
Având în vedere situaţia de fapt reţinută şi că elementul material al contravenţiei prevăzută de art. 100 alin.3 lit.b din OUG 195/2002 constă în neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, instanţa apreciază că plângerea formulată de petent este întemeiată şi că procesul-verbal de contravenţie nu corespunde adevărului, urmând a fi anulat. În consecinţă, instanţa va anula sancţiunile aplicate prin procesul-verbal contestat, respectiv amenda de 280 de lei şi cele 4 puncte de penalizare.

Si mie mi se pare logica aceasta argumentatie ,contraventia e una de pericol , pai daca nu i-am stanjenit trecerea unde e pericolul ???

Eu oricum o sa-mi bazez plangerea si pe aceasta speta ca oricum n-am ce sa pierd .
OK, va doresc atunci bafta in fata instantei de judecata. Poate reusiti totusi sa dati linkul corect, sunt curios daca speta respectiva, ce pare a fi de la instanta de fond, a fost urmata si de apel si eventual cu ce rezultat. Daca din filmul dvs. reiese ca pietonul a pus piciorul pe trecere doar cind masina dvs. era deja angajata in depasirea "zebrei", e posibil sa aveti sanse. Cereti film intreg, daca pe CD sunt doar poze, pot fi "mincinoase".

Alte discuții în legătură

Retinere pemis de conducere - neacordare prioritate trecere de pietoni niculaucarmen niculaucarmen a fost retinut permisul de conducere si a fost intocmit un proces verbal pentru urmatoarea situatie: soferul unui autoturism se afla pe banda 2 de circulatie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ... Eta 51 Eta 51 Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la ... (vezi toată discuția)
Plângere contravențională. cum s-o formulez ca să-mi pot recupera permisul? Florin111 Florin111 Scuze ca revin cu postul ,dar vreau sa inteleg mai bine cum imi formulez plangerea contraventionala .Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare ... (vezi toată discuția)