avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... retinere pemis de conducere - neacordare prioritate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

retinere pemis de conducere - neacordare prioritate trecere de pietoni

a fost retinut permisul de conducere si a fost intocmit un proces verbal pentru urmatoarea situatie: soferul unui autoturism se afla pe banda 2 de circulatie vrand sa mearga pe sensul inainte, la trecerea de pietoni a acordat prioritate pietonului care se angajase in trecere dinspre dreapta catre stanga, Din stanga spre dreapta se angajase in trecere alti pietoni, insa soferul nu a mai acordat prioritate, deoarece acestia s-au angajat in trecere insa nu erau la limita de acordare prioritate. Care este temeiul legal in baza caruia se poate argumenta ca soferul avea dreptul de trecere, deoarece pietonii ce veneau dinspre stanga spre dreapta nu ajunsele la limita de acordare de prioritate???? am cautat in oug 195/2002 si in regulament si nu am gasit nimic concludent. un articol care sa mentioneze care sunt regulile de trecere a pietonilor si de acordare a priotitatii????
Cel mai recent răspuns: davbog1984 , utilizator 16:43, 23 Octombrie 2009
Termenul de contestatie este cel trecut pe pv. de contraventie. Este trecut un termen de 15 zile sau cat a scris agentul constatator pe spatele pv.de contraventie. In mod normal soferul trebuia sa acorde prioritate de trecere pietonilor angajati in traversarea strazii ,doar pe sensul lui de mers. Trebuie sa ceara inregistrarea video ,audirea unor martori sau a martorului asistent ,cel care a semnat pv. de contraventie.
Termenul de contestatie este de 15 zile, de la data primirii procesului verbal, conform OG nr. 2/2001 aprobata si modificata.
Regulamentul de aplicare a OG 195/2002, mentioneaza ca prioritatea se acorda pietonului angajat in traversare pe sensul de mers al autorismului.
In cazul in speta practic, daca pietonul ar fi fost pe banda intâi si autoturismul pe banda a doua (numai pe acelasi sens de mers) si nu a oprit sa acorde prioritate, conducatorul auto este pasibil de sanctionare. Se sanctioneaza conducatorii auto care stinjenesc pietonul aflat in traversare. Adica il obliga sa se opreasca din traversare, ca sa treaca autoturismul. Astfel de sanctiuni se probeaza fie cu inregistrari video, martori, fie cu declaratia pietonului pus in pericol de politie. Deci, cred ca puteti incerca contestarea procesului verbal.
Mult succes!
Buna ziua,

Azi m-am confruntat cu o situatie asemanatoare, mergeam pe Calea Victoriei unde sunt 3 sau 4 benzi pe sens, ma aflam pe ultima banda de mers iar un pieton a intrat pe trecerea de pietoni pe prima banda in momentul in care pietonul era pe prima banda eu tocmai treceam peste trecere, am fost oprit de un agent si mi s-a ridicat permisul pe motivul ca nu am acordat prioritate, problema este in felul urmator daca opream pentru pieton oprem chiar pe trecere pentru ca nu mai aveam timp sa opresc inainte de trecere, iar pietonul mai avea inca 2 benzi pana sa ajunga pe banda mea, bineinteles ca nu am incurcat cu nimic pietonul, nu l-am stanjenit in nici un fel. Nu am semnat procesul verbal si vreau sa fac contestatie, credeti ca pot sa imi recuperez permisul? Si se poate sa imi ziceti si mie exact unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac? Multumesc anticipat Bogdan Davidescu.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
davbog1984, utilizator
Pe Calea Victoriei este SENS UNIC si sunt 3 sau 4 benzi pe sens, iar dvs va aflati pe ultima banda de mers cand pietonul a intrat pe trecerea de pietoni pe prima banda.In momentul in care pietonul era pe prima banda dvs tocmai treceati peste trecere. In cazul in speta practic, daca pietonul a intrat pe trecerea de pietoni si era pe banda intâi si autoturismul pe banda a treia sau a patra (pe acelasi sens de mers - SENS UNIC) si nu ati oprit sa acordati prioritate, sunteti pasibil de sanctionare
Deci, se sanctioneaza conducatorii auto care stinjenesc pietonul intrat pe trecerea de pietoni si aflat in traversare pe una din benzile de mers. Adica il obliga sa se opreasca din traversare, ca sa treaca autoturismul.
Pentru neacordare de prioritate, in oug 195/2002 art. 100 alin 3 se prevede ca: "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
Conform OG 2/2001 modificata, de la data primirii procesului verbal de contraventie puteti efectua contestatie in termen de 15 zile, dar cred ca pierdeti bani si timp degeaba.
Succes!
Buna ziua,

Pana la urma am facut contestatie.. sa vad ce o iesi. Dar am niste mici nelamuriri, Termen: 17 Febr 2010 ora 8:30 inseamna data cand o sa fie procesul? Cum pot sa aflu ce sala si in ce loc se tine procesul? Complet (sau complex) Stagiar ce inseamna? Si pana atunci cum pot sa imi iau permisul inapoi si de unde? Imi cer scuze pentru toate intrebarile dar este prima data in viata mea cand intalnesc astfel de situatii. Multumesc anticipat pentru timpul si bunavointa acordata! Bogdan

Alte discuții în legătură

Retinere permis necordare prioritate niculaucarmen niculaucarmen a fost incheiat un proces verbal pentru neacordare de prioritate, si s-a retinut permisul de conducere, insa speta este urmatoarea: soferul se afla pe banda 2 ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat neacordare prioritate pietoni puyubzn puyubzn Buna ziua. Acum un an am fost oprit de catre politie, dupa o trecerea de pietoni si mi s-a adus la cunostinta faptul ca, in urma neacordarii de prioritate ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - "neacordare de prioritate unui pieton" ContSters303549 ContSters303549 Buna seara, Haideti sa va impartasesc experienta de astazi dimineata. Fiind pe DN5, Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Jilava, oprit fusai de domnul ... (vezi toată discuția)