avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat neacordare prioritate pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat neacordare prioritate pietoni

Buna ziua. Acum un an am fost oprit de catre politie, dupa o trecerea de pietoni si mi s-a adus la cunostinta faptul ca, in urma neacordarii de prioritate unui pieton angajat in traversarea strazii de la dreapta la stanga, in sensul meu de mers, mi se va suspenda permisului 30 de zile. Am insistat sa verifice daca pietonul s-a deplasat de la dreapta la stanga in sensul meu de mers, iar agentul m-a asigurat ca asa s-a intamplat. Am cerut sa specifice asta in procesul verbal, iar la observatii am trecut eu ca in momentul in care am trecut, nu se afla nici un pieton angajat in traversarea strazii de la dreapta la stanga. Mentionez ca strada era cu doua benzi pe sens, iar eu ma deplasam la prima banda. Am inaintat proces la judecatorie, iar organele de politie mi-au trimis fotografiile, din care reiese clar ca nu exista nici un pieton angajat in traversare de la dreapta la stanga in sensul meu de deplasare, dar exista un pieton care a depasit linia de demarcare dintre sensuri, pasind pe a doua banda in sensul meu de deplasare in timp ce eu ma aflam pe prima. Am pierdut la prima instanta si am facut recurs. In cateva zile am termen. Problema pe care va rog sa mi-o lamuriti este urmatoarea:
Atat timp cat elementele constitutive ale contraventiei, asa cum au fost descrise in pv nu exista (nu exista pietonul care sa traverseze de la dreapta la stanga, de care s-a pomenit in pv), contraventia in sine mai exista? Admit faptul ca pietonul care se observa in fotografii a pasit pe a doua banda in sensul meu de mers, deci de la stanga la dreapta, asta fiind de fapt contraventia pe care am savarsit-o, dar aceasta nu face obiectul pv in baza caruia mi se suspenda permisul. Mai mult, in probatoriul trimis de organele de politie, apar doua rapoarte ale agentului, in unul specificand sensul, cel gresit, de traversare al pietonului, iar in altul doar subliniind faptul ca nu am acordat prioritate, fara alte amanunte.
Ca sa concluzionam, pv in baza caruia mi s-a suspendat permisul este sau nu lovit de nulitate? Multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
puyubzn, utilizator
Cel mai recent răspuns: puyubzn , utilizator 13:13, 9 Mai 2014
Procesul verbal nu este lovit de nulitate.
Cind poate fi lovit de nulitate un pv gasiti aici informatii
www.avocatnet.ro/content/art...

Atita timp cit pietonul se afla pe trecerea de pitoni si pe sensul dvs. de mers si nu se afla pe sensul opus inseamna ca contraventia a fost savirsita.
Faptul ca agentul constatator a descris imprejurarile savirsirii faptei cu alte cuvinte nu schimba aplicarea sanctiunii.
Inteleg, doar ca agentul nu foloseste alte cuvinte in descrierea infractiunii, ci schimba total circumstantele in care aceasta s-a produs. Practic eu circulam pe prima banda la 1m de bordura, iar el sustine ca pietonul "imaginar"cu pricina s-a angajat in traversare din dreapta mea. Complet eronat! Un pieton a pasit pe banda a doua in sensul meu de mers, banda pe care circulau si alte vehicle si am insistat ca agentul sa-mi descrie contraventia si el a facut-o gresit si asa a si descris-o in pv. Daca mi-ar fi descris-o real, nu mai mergeam in instanta, nefiind sigur daca am gresit sau nu. Dar de la dreapta la stanga nu a traversat nimeni. Mi se pare cel putin lipsa de profesionalism din partea agentului. Pv incheiat e pura fictiune. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere pemis de conducere - neacordare prioritate trecere de pietoni niculaucarmen niculaucarmen a fost retinut permisul de conducere si a fost intocmit un proces verbal pentru urmatoarea situatie: soferul unui autoturism se afla pe banda 2 de circulatie ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - "neacordare de prioritate unui pieton" ContSters303549 ContSters303549 Buna seara, Haideti sa va impartasesc experienta de astazi dimineata. Fiind pe DN5, Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Jilava, oprit fusai de domnul ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv circulatie victor ursutiu victor ursutiu Mi-a fost retinut permisul pe motiv ca nu am acordat prioritate unui pieton, pe trecere marcata pe un bulevard cu 3 benzi de circulatie pe sens despartite de ... (vezi toată discuția)