a fost incheiat un proces verbal pentru neacordare de prioritate, si s-a retinut permisul de conducere, insa speta este urmatoarea: soferul se afla pe banda 2 de circulatie vrand sa mearga pe sensul inainte, la trecerea de pietoni a acordat prioritate pietonului care se angajase in trecere dinspre dreapta catre stanga, iar din stanga catre dreapta se angajase in trecere alti pietoni. Care este temeiul legal in baza caruia se poate argumenta ca soferul avea dreptul de trecere, deoarece pietonii ce veneau dinspre stanga spre dreapta nu ajunsele la limita de acordare de prioritate???? am cautat in oug 195/2002 si in regulament si nu am gasit nimic concludent. un articol care sa mentioneze care sunt regulile de trecere a pietonilor si de acordare a priotitatii????
Termenul de contestatie este de 15 zile, de la data primirii procesului verbal, conform OG nr. 2/2001 aprobata si modificata.
Regulamentul de aplicare a OG 195/2002, mentioneaza ca prioritatea se acorda pietonului angajat in traversare pe sensul de mers al autorismului.
In cazul in speta practic, daca pietonul ar fi fost pe banda intâi si autoturismul pe banda a doua (numai pe acelasi sens de mers) si nu a oprit sa acorde prioritate, conducatorul auto este pasibil de sanctionare. Se sanctioneaza conducatorii auto care stinjenesc pietonul aflat in traversare. Adica il obliga sa se opreasca din traversare, ca sa treaca autoturismul. Astfel de sanctiuni se probeaza fie cu inregistrari video, martori, fie cu declaratia pietonului pus in pericol de politie. Deci, cred ca puteti incerca contestarea procesului verbal.
Mult succes!
Aceiasi sugestie, daca sunteti in termen promovati contestatia. Nu prea au mijloace de proba in atare situatii, si cu atat mai mult ca sunteti indreptatit, din cate am vazut in relatarea d-vostra.
stimata carmen,PV a fost semnat de catre dvs?
rubrica observatii este completata?.
exista consemnat in PV martori care sa confirme cele constate de organul de politie ?