avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plângere contravențională. Cum s-o formulez ca ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plângere contravențională. Cum s-o formulez ca să-mi pot recupera permisul?

Scuze ca revin cu postul ,dar vreau sa inteleg mai bine cum imi formulez plangerea contraventionala .Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor cu suspendare permis pe 30 de zile si pentru nepurtare centura.Intrucat nu am ce sa mai pierd voi depune plangere contraventionala . Ma uit pe p v si vad ca nu am ce motive de nulitate sa invoc .Militianul a notat ''Cond.auto era singur in masina ...Filmat si inregistrat camera video caseta E-2017'' ,iar la mentiuni a scris ca '' nu sunt de acord cu cele constatate ,urmeaza sa depun plangere ,agentul sustine ca exista filmare pe care o voi invoca in instanta'' . Acum ,in eventualitatea ca Militia trimite filmarea in instanta la ce trebuie sa fiu atent /

1.Mi s-a spus de catre un consultant (caruia ii multumesc ptr.solicitudine ) ca e suficient ca pietonul sa fie pe sensul meu de deplasare .inainte sau concomitent cu patrunderea masinii mele pe marcajul longitudinal .Mentionez ca erau 2 benzi pe fiecare sens pietonul putandu-se afla cel mult pe banda 2 in timp ce eu eram pe banda 1..Mie mi se pare logic sa vorbim de prioritate cand exista conflict ,de ex. dau prioritate de dreapta daca am ajuns simultan in intersectie ,daca masina cu prioritate e la o distanta apreciabila nu sunt obligat sa o astept de la vreun km sa-i dau prioritate. Adica daca de ex vorbim de un drum cu 3 benzi pe sens sa zicem ca mamaie e juma de m pe banda 3 cand intru eu pe banda 1 ,pana a mai facut un pas eu sunt deja iesit ,nici nu s-a oprit ,nici nu si-a schimbat directia ,nu i-am afectat cu nimic traversarea , in nicio milisecunda nu am pus-o in pericol ,inseamna ca nu i-am dat prioritate ? mie mi se pare ridicol ,sincer sa fie interpretata astfel ,dar daca asa se interpreteaza asta e. Dar oare chiar sa nu conteze absolut deloc (6 pct. 1 din O.U.G. 195/2002(Codul rutier), republicată
In aceste dispozitii este definita sintagma „neacordarea prioritatii de trecere”.
In aceasta dispozitie legala se arata ca:“În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
1.acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească”.) Adica daca pietonul nu a oprit ca urmare a actiunii mele fiindca nu avea de ce intrucat nu eram intr-un conflict de cedare de prioritate ,acesta continuandu-si linistit traversarea ?Eu zic ca ar trebui sa se tina cont macar ca circumstanta atenuanta .

2.In eventualitatea ca militia nu trimite filmarea video ci doar planse foto (eu nu am vazut in nicio instanta sa se trimita casete video ,nici televizoare n-am vazut in salile de judecata ) ,acest fapt imi vatama dreptul la aparare intrucat nu pot surprinde dinamica fazei. Mai mult ,fiind singur in masina ,m-am conformat cerintei militianului dar si dispozitiilor legale de a nu cobori din masina Regulamentul de aplic. OUG 195/2002 republicat
Art. 183. – Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al poliţistului rutier sau, după caz, al poliţistului de frontieră, este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului. in caz contrar urmand sa fiu sanctionat contraventional Ordonanţă Guv. 195/2002 republicată
Art.100. - (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
[...]
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

Asadar ,daca nu se depune filmarea pot invoca anularea procesului verbal pentru ca sunt pus in imposibilitaea de a dovedi contrariul ?
Mentionez ca in aproape 20 de ani de cariera sofereasca niciodata nu am fost sanctionat pentru neacordare prioritate pieton,Am cazier contraventional ,viteza,parcari , centura ,telefon ,alcool (fara victime ) .

Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra ,
Cu stima
Florin P.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin111 , utilizator 00:03, 18 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce o sa obtineti prin demersul dvs in mod cert este amanarea sanctiunii contraventionale dispuse pt perioada in care se judeca cauza,fond si apel.ce sanse aveti este greu de spus,Va concentrati prea mult pe niste texte legale care au sau nu aplicabilitate in cauza,incercati sa dovediti contrariul celor retinute in procesul verbal de contraventie fie prin proba testimoniala fie analizand filmarea video daca exista si daca a surprins savarsirea presupusei contraventii.Incercati sa formulati contestatia in mod clar scurt si la obiect fara a va pierde in amanunte si texte legale care oricum sunt cunoscute de judecator.Aveti foarte multe nelamuriri acestea trebuiau discutate cu un avocat,cateva opinii pe forum nu cred ca sunt suficiente.
Imi cer scuze ca nu am bani de avocat ,de aceea am apelat la forum, as aprecia niste raspunsuri la cele 2 intrebari ca sa imi pot formula singur plangerea , va multumesc oricum ca mi.ati raspuns,daca o sa imi raspundeti si la cele 2 intrebari va multumesc si mai mult. AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Ce o sa obtineti prin demersul dvs in mod cert este amanarea sanctiunii contraventionale dispuse pt perioada in care se judeca cauza,fond si apel.ce sanse aveti este greu de spus,Va concentrati prea mult pe niste texte legale care au sau nu aplicabilitate in cauza,incercati sa dovediti contrariul celor retinute in procesul verbal de contraventie fie prin proba testimoniala fie analizand filmarea video daca exista si daca a surprins savarsirea presupusei contraventii.Incercati sa formulati contestatia in mod clar scurt si la obiect fara a va pierde in amanunte si texte legale care oricum sunt cunoscute de judecator.Aveti foarte multe nelamuriri acestea trebuiau discutate cu un avocat,cateva opinii pe forum nu cred ca sunt suficiente.

1. Ca sa fac o paralela asemanataore (sau nu) cu cea facuta de dvs. referitoare la prioritatea data pietonilor cu cea data altor vehicule.
Daca sunteti la o trecere de nivel cu calea ferata semnalizata corespunzator si dvs. reusiti sa treceti inainte de a veni trenul desi acesta se apropie si isi semnaleaza prezenta cu semnale acustice repetate.
Cum vom pune problema acum? Trenul si modificat brusc direcţia sau viteza de deplasare ori a fost nevoit sa opreasca?

In cazul dvs e lipede contraventia sanctionata: "neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai"

2. Politia in mod uzual prezinta in instante CD-uri cu probele inregistrate de camerele de pe autoutilitarele dotate cu radar.
Judecatorii vizualizeaza aceste probe pe calculatorul ce nu lipseste din nici o instanta de judecata.
Puteti invoca Art. 183, nu va opreste nimeni, dar daca o veti face, puteti cadea in penibil si credibilitatea dvs. in fata judecatorului va scade dramatic. Din practica va spun ca sansele dvs de a castiga in aceste situatii vor scade rapid spre zero.
Un Judecator va va da o sentinta favorabila daca este convins ca spuneti adevarul!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

In primul rand va multumesc foarte mult pentru raspuns .Aveti dreptate in ceea ce priveste calculatoarele ,sper ca in intampinarea ce va depune IPJ-ul sa imi dea si mie o copie pe care s-o vizionez inainte asta are fi ideal ,dar daca nu depune filmarea eu chiar nu am cum sa dovedesc contrariul pentru ca eram singur in masina iar pv nu specifica datele de identificare ale pietonului si atunci ce fac .Art.183 l-am gasit pe www.politisti.ro intr-un articol de-al lor uitati aici [ link extern ] /


Exemplul dvs. cu trenul nu mi se pare similar fiindca dvs.vorbiti de semnalizare corespunzatoare ,semnale acustice , eu vorbesc de o situatie de conflict care apare cand o intersectie nu are semafoare si atunci se pune problema cine trece primul ,a prioritatii de trecere asadar ,pai normal ca daca trec pe rosu sunt sanctionat ca am trecut pe rosu nu ca nu am dat prioritate ,adica daca am rosu la semafor si cealalta masina e la 500 de m astept sa treaca ea ca are verde ,dar daca nu am semafor nu mai astept,ci trec chiar daca ea circula pe drum prioritar .
Eu vorbesc de o situatie de conflict ,la limita , la mine e vorba de 2 benzi pe fiecare sens eu aflandu-ma pe banda 1 iar pietonii venind dinspre banda 2 .Nu as vrea sa va imaginati ca sunt vreun inconstient,in 19 ani de condus e prima astfel de sanctiune . De fapt daca drumul ar fi avut doar o banda pe fiecare sens si as fi vazut pietonul cu un calcai pe sensul(banda) mea nu as mai face nicio plangere .

Cand exista un drum cu o singura banda pe fiecare sens atunci e simplu ,daca nu e in sensul (banda ) mea nu-i dau nicio prioritate chiar daca trec la un metru de el si nici nu pot fi sanctionat fiindca nu se afla inca pe sensul meu .

1 . Ce fac cand exista 3 benzi pe fiecare sens (sau 2 ca la mine ) ? Faptul ca se afla pe sensul meu el fiind pe banda 3 si eu pe banda 1 automat se sanctioneaza ca neacordare de prioritate ? Va rog sa observati ridicolul situatiei fata de exemplul de mai sus ,adica desi pietonul in exemplul de mai sus se afla la 1 m de masina, nu sunt sanctionat ,in acest exemplu sunt sanctionat desi e la 6-7 m cel putin distanta ! Sau si mai absurda - sunt pe banda 1 opresc ca a pus piciorul pe trecere pe banda 1 pietonul care traverseaza catre banda 2 ,ajunge in banda 3 si eu pornesc inainte ca acesta sa iasa din banda 3 deplasandu-se catre contrasens este la 4 m si se indeparteaza ,dar inca n-a iesit din sens atunci sunt sanctionat ca pietonul e pe sensul meu de deplasare !!!! Sper ca sesizati absurdul acestei situatii fata de exemplul in care pietonul desi se afla la 1 m indreptandu-se catre masina nu sunt sanctionat , spre deosebire de situatia in care se afla la 4 m distanta indepartandu-se sunt sanctionat ,pai cand e pericol ???!!! In Bucuresti exista bulevarde cu 4 benzi pe sens ! Or nu cred ca asta a fost intentia Legiuitorului , daca asta era ar fi fost simplu sa adauge urmatoarele cuvinte in textul de lege citat de dvs. : '' aflati pe sensul de deplasare al autovehiculului chiar cand exista mai multe benzi de circulatie pe acel sens ...'' si atunci aceasta ar fi exclus categoric regula generala de prioritate (art.6,p1 ) derogand de la aceasta , Sincer eu nu vad ca asa cum este formulat acum textul de lege invocat de dvs deroga de la regula generala de prioritate cand vorbim de mai multe benzi pe sens poate gasesc exemple de jurisprudenta . Nu ma astept oricum la mare lucru intrucat nu cred in justitia din Ploiesti sincer , poate cel mult sa-mi schimbe in avertisment cu anularea masurii complementare asta da miracol .



Gheorghe Florin a scris:

1. Ca sa fac o paralela asemanataore (sau nu) cu cea facuta de dvs. referitoare la prioritatea data pietonilor cu cea data altor vehicule.
Daca sunteti la o trecere de nivel cu calea ferata semnalizata corespunzator si dvs. reusiti sa treceti inainte de a veni trenul desi acesta se apropie si isi semnaleaza prezenta cu semnale acustice repetate.
Cum vom pune problema acum? Trenul si modificat brusc direcţia sau viteza de deplasare ori a fost nevoit sa opreasca?

In cazul dvs e lipede contraventia sanctionata: "neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai"

2. Politia in mod uzual prezinta in instante CD-uri cu probele inregistrate de camerele de pe autoutilitarele dotate cu radar.
Judecatorii vizualizeaza aceste probe pe calculatorul ce nu lipseste din nici o instanta de judecata.
Puteti invoca Art. 183, nu va opreste nimeni, dar daca o veti face, puteti cadea in penibil si credibilitatea dvs. in fata judecatorului va scade dramatic. Din practica va spun ca sansele dvs de a castiga in aceste situatii vor scade rapid spre zero.
Un Judecator va va da o sentinta favorabila daca este convins ca spuneti adevarul!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare prioritate la trecerea de pietoni billom2 billom2 ma puteti ajuta va rog cu o problema de interpretare a expresiei \\\\"acordare de prioritate\\\\" la trecerea de pietoni? art 100 din OUG 195 sanctioneaza, ... (vezi toată discuția)
Proba video pentru suspendarea permisului pantera04 pantera04 Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul pentru ca n-am acordat prioritate unui pieton. Lucrul acesta s-a intamplat pe un drum cu doua benzi pe sens, plus ... (vezi toată discuția)