avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... acordare prioritate la trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

acordare prioritate la trecerea de pietoni

ma puteti ajuta va rog cu o problema de interpretare a expresiei "acordare de prioritate" la trecerea de pietoni?

art 100 din OUG 195 sanctioneaza, pe scurt, neacordarea de prioritate pietonilor pe sensul de mers al autovehiculului.
Interpretarea acestei expresii nu se face conform art 6 pct 1 din OUG 195 in care este definita in detaliu acordarea de prioritate?
Politistii citesc numai partea cu "pe sensul de mers al auto" si par sa ignore art 6 pct 1
Ti se spune ca si daca sunt 10 benzi pe sens, pietonii pe banda 1 iar auto pe banda 10 ei tot aplica sanctiunea. Dar n-au stiut sa raspunda ce alta prevedere legala se aplica.
Cunoasteti dumneavoastra alte articole de lege prin care acordarea de prioritate sa insemne altceva decat art 6 pct 1 atunci cand este vorba despre trecerea de pietoni?
Exemplul lor este corect sau nu?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2012
billom2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristi_37 , utilizator 12:38, 12 Decembrie 2014
Din punctul meu de vedere exemplul lor e corect.
Sens de mers, cuprins in legislatie, inseamna exact ceea ce scrie...sens de mers.
intrebarea e buna ... sunt si eu in aceeasi situatie ... dar nu s-a primit inca raspunsul.

Stim cu totii ce inseamna "sensul de mers" si ce inseamna "pietoni". Nu asta e problema.

Intrebarea era ce inseamna "acordare de prioritate", aceasta fiind de fapt obligatia soferilor atunci cand au pietoni pe sensul de mers. Nu se cere sa "opresti" ca in alte situatii ci sa acorzi prioritate

Deocamdata, de vreo 11 ani incoace, OUG 195 defineste in mod expres si explicit ce inseamna acordarea de prioritate la art 6 pct 1 din ordonanta.
De ce politistii nu tin cont de art 6 pct 1? ma rog ... cel putin unii dintre ei ...

Exemplul cu 10 benzi pe sens este dat tocmai pentru a fi foarte clar ca in sensul art 6 pct 1 nu poate fi cazul de neacordare de prioritate.

Asa ca intrebarea ramane: art 6 pct 1 se aplica sau nu si la trecerea de pietoni? exista alte precizari speciale?

Va multumesc!
Tocmai pregatesc o contestatie impotriva unui proces verbal de neacordare prioritate la trecerea de pietoni, cu proba video de la MCV mentionata in PV. Se va vedea clar acolo ca pietonul n-a fost deranjat de mine. Voi invoca art. 6 pct. 1. Daca cineva ma poate sprijini cu un sfat, ok, multumesc. Daca nu... am sa va comunic aici rezultatul.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
chauffeur, utilizator
Deci ? Nu ma ajuta nimeni cu o parere ?

Adica, urmatoarele prevederi ale Codului rutier

<<Art.6. - În sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul înteles:
1. acordare a prioritatii – obligatia oricarui participant la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea îi obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;>>

aplicate in cazul :

<<(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului;>>

duc la sanctionarea mea contraventional daca si numai daca pietonul a fost obligat de mine "sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca",
sau, indiferent de acest aspect,
sunt sanctionat daca imi continui deplasarea odata ce pietonul este "angajat în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate"



chauffeur a scris:

Tocmai pregatesc o contestatie impotriva unui proces verbal de neacordare prioritate la trecerea de pietoni, cu proba video de la MCV mentionata in PV. Se va vedea clar acolo ca pietonul n-a fost deranjat de mine. Voi invoca art. 6 pct. 1. Daca cineva ma poate sprijini cu un sfat, ok, multumesc. Daca nu... am sa va comunic aici rezultatul.


Care a fost rezultatul contestarii procesului verbal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere contravențională. cum s-o formulez ca să-mi pot recupera permisul? Florin111 Florin111 Scuze ca revin cu postul ,dar vreau sa inteleg mai bine cum imi formulez plangerea contraventionala .Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrunit pentru neacordare prioritate de trecere pietoni Florin111 Florin111 Am fost sanctionat contraventional pentru neacordare prioritate de trecere pietoni pe zebra.Militia a depus prin intampinare cd cu filmarea care mie nu mi-a ... (vezi toată discuția)
Prioritate trecere de pietoni in intersectie semaforizata mrbilly mrbilly Buna ziua, As dori sa pun o intrebare la care nu gasesc niciun raspuns concret. 1.In momentul in care te deplasezi pe un drum cu o singura banda pe sens, ... (vezi toată discuția)