avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Oferire recompensa pt. martori oculari sau politisti ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Oferire recompensa pt. martori oculari sau politisti daca ajuta in aflarea adevarului

Se pedepseste oferta de recompensa pt martori (sau chiar politisti) sa faca ce este cinstit si drept? Multora le e frica sa ajute sau sa coopereze pentruca sunt amenintati de cei care incalca legea.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:50, 21 Octombrie 2010
atat martorii cat si politistii sunt obligati sa declare tot ce stiu pentru aflarea adevarului.
citatii in proces si vor trebui sa declare adevarul.
nu incercati sa-i induplecati cu sume de bani .
daca eu stiu ca le-ati dat bani cred ca i-ati mituit ca sa spuna cum vreti dvs.
clar se pedepseste. Poate insemna dare/luare de mita, primire de foloase necuvenite etc. Exista insa texte (de ex. legea 105 privind Politia de Frontiera) care reglementeaza recompensele si modalitatea de atribuire a acestora catre politisti sau martori ( de obicei informatori, colaboratori)
Da, asa ar trebui sa fie. De aceea am facut cateva plangeri la politie impotriva unor indivizi care sunt necinstiti, se ocupa de contrabanda si alte rele. Dar martorilor le e frica si politistii in loc sa ajute, din contra, impiedica aflarea adevarului si incurajeaza martorii sa nu depuna marturie. Nu, nu am oferit dar m-am gandit sa stau de vorba sa le ofer recompensa daca fac ce este cinstit si sa se afle adevarul. Mi-e frica insa sa nu o intoarca impotiva mea si sa spuna exact ce spuneti d-vs, ca ii mituiesc si sa ajung acuzata. Mituire e cand platesti sa scapi de a fi acuzat/parat in opinia mea. In unele tari exista recompensa pentru cei care denunta fapte ilegale. Dar in cazul meu politistii si altii care fac rele dupa rele sunt influentati /ajutati/ instigati de un primar care multe lucruri murdare a comis si l-am confruntat.
Nu vreau sa am nici un folos numai sa se indrepte lucrurile care n-ar trebui permise si/sau pedepsite. Dar martorii nu vor sa spuna ce stiu spunand ca le e frica de indivizii rai care sunt organizati in bande si activitatea lor este inlesnita tocmai de cei care ar trebui sa descopere aceste fapte si sa ia masuri de eradicare/pedepsire.
Problema este simpla.
Nu aveti voie sa influentati in niciun fel administrarea probelor intr-o cauza penala ,ori in situatia dvs.,este clar ca aveti un interes,chiar daca acesta ar insemna aflarea adevarului

Alte discuții în legătură

Este instigare urmata de neexecutare sau nu este instigare se ... kng11 kng11 Este instigare urmata de neexecutare sau nu este instigare Se da urmatoarea speta: X il intreaba pe Y daca nu l poate ajuta cu obtinerea unui act de la ... (vezi toată discuția)
Detectivi particulari.utilitate sau inutilitate in cadrul procesului penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Cat de util ar putea sa fie un detectiv particular in cadrul procesului penal. Cat de bine ar trebui sa cunoasca legea penala pentru a nu exista riscul sa o ... (vezi toată discuția)
Inselaciune? weezy weezy Vreau sa ajut un prieten. X are nevoie de o hartie (un fals) pentru a continua studiile. Y ii spune lui X ca il poate ajuta cu acea hartie, contra unei sume ... (vezi toată discuția)