avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... OUG nr. 68/2008 privind vinzarea spatiilor cu ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

OUG nr. 68/2008 privind vinzarea spatiilor cu destinatie de cabinete medicale, publicata in MO nr. 428 din 06.06.2008

"Art. 12. - (1) Vânzarea spaţiilor medicale se poate face cu plata în rate către cumpărătorii prevăzuţi la art. 3, în următoarele condiţii:
a) avans de 15% din preţul de vânzare;
b) rate lunare, eşalonate pe un termen de maximum 15 ani, cu posibilitatea cumpărătorului de a obţine acordarea unui termen de graţie de un an; cumpărătorul poate opta pentru un termen mai mic de plată sau pentru achitarea anticipată;
c) perceperea unei dobânzi anuale cel puţin egale cu rata de referinţă stabilită periodic de Comisia Europeană pentru România şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene."

In acest articol al OUG nr. 68/2008, la punctul "c)" se vorbeste despre o dobinda anuala egala, cel putin, cu rata de referinta stabilita de Comisia Europeana in JO al UE. Totusi, in acest jurnal al Comisiei Europene se face referire la imprumuturi/credite luate de IMM-uri sau mari intreprinderi. Cabinetele medicale nu sunt nici "IMM-uri", nici "mari intreprinderi", cabinetele medicale avind statut de "persoane fizice autorizate", iar consiliile locale sau primariile, nu dau credite. Medicii, atunci cind doresc sa cumpere un spatiu cu destinatie de cabinet medical, si il platesc in rate lunare, asa cum prevede OUG nr. 68/2008, nu iau un "credit bancar" de la unitatile administrative, ci se angajeaza sa plateasca niste rate. Medicii nu ramburseaza un imprumut ci platesc ceva ce achizitioneaza pe baza unui contract de vinzare cumparare, achizitioneaza un spatiu nu un "credit bancar".

Plata unei dobinzi la ceva ce nu a fost luat cu imprumut este corecta din punct de vedere juridic, atita timp cit unitatile administrative teritoriale nu sunt banci sau nu sunt autorizate pentru a acorda imprumuturi, cu atit mai mult cu cit nici macar nu acorda astfel de imprumuturi?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Paul Serban
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 19:18, 18 Octombrie 2010
Chiar daca nu e o institutie de credit, va vinde un bun cu plata in rate. Daca ar incasa toti banii odata, ar putea sa-i investeasca in scopul pentru care sunt incasati. Asa, primeste doar o mica suma din suma, face investitii din bugetul local care trebuie cumva echilibrat.
Pana la urma sunt fonduri bugetare care ar trebui sa intre in buget dar de care se folosesc cabinetele medicale pe perioada de 15 ani si astfel, in mod corect cred ca actul normativ a instituit modul de calcul al dobanzii.
Nimic nu va impiedica insa, daca gasiti o modalitate mai facila, sa luati un credit, sa achitati integral bunul.
Astfel de dobanzi sunt prevazute de exemplu si la plata locuintelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cabinete medicale radusimionescu radusimionescu Conform OUG 68/28.05.2008 publicata in MO 428 din 06.06.2008, vanzarea in rate a cabinetelor medicale se face cu respectarea urmatoarelor reguli: Capitolul ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 68/2008 privind vinzarea spatiilor cu destinatie cabinete medicale-anul de gratie tibir tibir in cvc se mentioneaza ca in acord cu prevederile art.12 alin.1 pct.b) din OUG nr.68/2008 i se acorda cumparatorului termen de gratie de un an. Asta inseamna ... (vezi toată discuția)
Directiva ue pentru combaterea practicii intarzierii in plata facturilor emise de imm-uri Daniela Bolog Daniela Bolog 10 octombrie 2012 Insolventele genereaza pierderea a 450 000 de locuri de munca in UE si datorii ramase de platit anuale in valoare de 23,6 miliarde euro. ... (vezi toată discuția)